Casa de Cultura din Busteni (foto) a intrat, de curand, in renovare. Sunt primele tuse ale unui proiect extrem de indraznet care ia in calcul construirea, in trei-patru ani, a unui hotel pentru artistii care vor veni sa dea reprezentatii aici.
„Deocamdata, se zugraveste, se pune gresie pe culoarele de la etaj si pe cele de la parter, se doteaza cu mobilier cabinele de machiaj si grupurile sanitare si se placheaza cu piatra intrarea in Casa de Cultura”, ne-a declarat directorul Constantin Spurcaciu. O totala schimbare la fata a Casei de Cultura va incepe, insa, odata cu renovarea intregului centru civic al orasului, proiect in cadrul caruia mai sunt prinse alte sapte obiective pentru a caror definitivare, potrivit interlocutorului nostru, administratia din Busteni va avea la dispozitie 25 de milioane de euro.
In urma acestui proiect, „in podul Casei de Cultura, va fi amenajat un salon de lectura pentru biblioteca oraseneasca, o sala de conferinte si, eventual, un spatiu pentru un muzeu al orasului. Cel mai important, in spatele cladirii, va fi construit un hotel cu o capacitate de cazare de circa 40 de locuri. In studiul de fezabilitate initial, hotelul nu era prins, dar fondurile europene pe care le aveam promise au fost extinse foarte mult, astfel incat se vor gasi bani si pentru hotel”, ne-a spus Spurcaciu.
Suplimentar la studiile deja realizate, in atentia Consiliului Local Busteni au intrat si cateva recomandari de modernizare a Casei de Cultura, venite din partea profesorului Corneliu Dumitriu, directorul Catedrei Internationale de Teatru UNESCO: alungirea scenei de spectacol, inaltarea podului, astfel incat amplitudinea lui sa permita schimbarea rapida a decorurilor, reabilitarea instalatiei de lumini si sunet, realizarea unei alte scari de acces la etaj si amenajarea unei magazii pentru pastrarea recuzitei si a decorurilor. Recomandarile lui Corneliu Dumitriu nu sunt deloc intamplatoare, dat fiind ca, intre 1 si 7 iulie, la Busteni, va fi organizat Festivalul International de Teatru UNESCO, in ale carui zece spectacole sunt asteptati sa urce pe scena unii dintre cei mai mari actori din Romania, precum si trupe de teatru din Peru sau Mexic.
(I.S.)