Pakistanul a condamnat decizia Marii Britanii de a-i acorda titlul de Cavaler scriitorului de origine indiana Salman Rushdie. Autoritatile de la Islamabad au declarat ca acest act lezeaza sentimentele musulmanilor si va duce la o amplificare a manifestarilor extremiste si a atentatelor sinucigase.
Salman Rushdie a fost innobilat cu prilejul celebrarii celei de 81-a aniversari a zilei de nastere a Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Camera Inferioara a Parlamentului pakistanez a votat o motiune prin care autorul britanic de origine indiana a fost acuzat ca a comis blasfemie.
Mai mult, Ministerul pakistanez de Externe considera ca Guvernul britanic ar trebui sa le ceara scuze musulmanilor. In orasul Multan, aproximativ 100 de tineri islamisti au demonstrat, cerand uciderea scriitorului.
Ambasadorul britanic in Pakistan a aparat decizia Guvernului sau, declarand ca Rushdie este unul dintre cele mai reprezentative figuri ale literaturii actuale.
La 14 februarie 1989, fostul lider spiritual al Iranului, Ayatollahul Khomeini, a emis o fatua, adica un decret religios prin care le ordona tututor musulmanilor sa il ucida pe Rushdie. Scriitorul urma sa isi primeasca astfel pedeapsa meritata, afirma inaltul cleric de la Teheran, deoarece cartea sa „Versetele satanice” constituie o blasfemie la adresa islamului.
Desi, un an mai tarziu, a scris o alta carte, prin care isi exprima respectul pentru islam, Iranul nu si-a retras condamnarea. In 1999, autoritatile de la Teheran au pus pe capul lui Rushdie o recompensa de 2,8 milioane de dolari, valabila si in prezent. Scriitorul a fost nevoit sa se ascunda, fiind protejat de serviciile secrete britanice si de FBI.