este de parere prof. George Maracineanu, primarul orasului Breaza

– Domnule primar, cand plecati in concediu?
– Un drac! Concediile mele, vai de mama lor! N-am facut un concediu intreg niciodata in intreaga activitate de primar. Si am fost, din anii ’60, vicepresedinte al consiliului popular orasenesc, iar dupa revolutie, am avut trei mandate de primar. Asa ca nici acum nu ma gandesc la un concediu asa cum mi-ar placea si chiar mi-ar fi necesar.
– Ce va impiedica? Breaza este, totusi, un oras mic…
– In primul rand, faptul ca, de fiecare data, apar probleme care, indiferent de delegarea unor atributii, nu se pot rezolva asa cum ar trebui. Apoi, mai mereu am avut lucrari de investitii pentru care raspunderea imi revenea direct, chiar daca sunt si alte persoane de specialitate, pregatite pentru asa ceva. In sfarsit, mai este si acel aspect al lucrului pe care vrei sa-l stii cum evolueaza pana la capat si nu te lasa inima sa-l parasesti nici macar o perioada scurta de timp. Noi, aici la Breaza, am avut suficiente probleme – alunecari de teren, alte necazuri – iar o plecare a mea din localitate, pentru concediu, s-ar fi interpretat intr-un mod cu totul negativ.
– Aveti si dusmani care va mai produc nemultumiri?
– Sigur ca da. Nici nu s-ar putea ca, intr-o functie de conducere, mai ales in administratie, sa nu ai dusmani. Acestia provin, in primul rand, dintre cei care nu cunosc problemele cu care ne confruntam si nici competentele noastre, vizavi de ele. Apoi, sunt cei care, legati politic de un anumit partid, speculeaza totul si, nu de putine ori, fac din alba neagra si invers. De asemenea, nu in ultimul rand, este vorba despre cei care se opun unor masuri restrictive – cum ar fi, de exemplu, interzicerea cresterii animalelor in zona centrala a orasului. Unii chiar ma sfatuiesc sa nu dau curs unei asemenea masuri, deoarece ne aflam intr-un an preelectoral si as putea fi sanctionat la vot, cu tot cu partidul din care fac parte. Eu, insa, imi fac datoria deoarece orasul, cu sau fara mine, trebuie sa se dezvolte.
– Consiliul Local va sprijina sau lucreaza dupa cum bate vantul?
– Consiliul Local nu este un factor stabil in ceea ce trebuie sa faca. In Consiliu se simte lupta politica dintre reprezentantii formatiunilor din care provin, ceea ce, de fapt, ingreuneaza sau face dificila rezolvarea problemelor concrete ale orasului.
– Care ar fi investitiile care v-ar crea insomnii?
– Programul Samtid; apa orasului, cu aductiunea si distributia pe care le modernizam. Sediul Primariei si sala de sport vor fi gata la termen, dupa cum si canalizarea si pasarelele spre Campina, peste calea ferata, ne vom incadra in termenele de executie planificate. Probleme vor fi insa cu infrastructura drumurilor deoarece vom lucra la ele dupa ce vom introduce conductele de apa si de canalizare in subteran.
– Veti mai candida pentru un nou mandat?
– Mai am timp sa ma gandesc…
– Dar ce politica mai faceti?
– Tot politica ce se doreste conservatoare, dar inclin, din ce in ce mai mult, spre independenta. Aceasta deoarece am un principiu care nu se mai aplica: sa respecti omul! Cu alte cuvinte, promiti ceva, trebuie sa faci macar ceva din ceea ce ai spus. Or, acum, se promit multe si nu se face mai nimic!
Leon CHIRILA