Barcelona – in bezna
80 de mii de locuitori ai Barcelonei nu au avut, ieri ,energie electrica, la 24 de ore de la pana de curent produsa in centrul orasului spaniol. Autoritatile au anuntat ca defectiunea va fi remediata in cursul dupa-amiezii, insa presa locala anunta dimineata ca reparatiile vor dura mai multe zile. Mai multi locuitori au protestat, in noaptea de luni spre marti, in strada, nemultumiti ca au fost privati de electricitate. Pana de curent s-a produs in urma unui incendiu izbucnit la o statie de alimentare din Barcelona. Initial, 350.000 de oameni au fost afectati, iar timp de 3 ore, activitatea in cateva cartiere ale orasului a fost paralizata.
Spania a arestat un presupus agent dublu rus
Serviciile de informatii ale Spaniei au arestat un presupus agent dublu care a transmis Rusiei secrete de stat, a anuntat, ieri, seful Agentiei Nationale de Informatii (CNI).
Agentul dublu a lucrat pentru Rusia pana in 2004, a declarat Alberto Saiz, seful CNI, si se numeste Roberto Florez Garcia. El a fost arestat luni in Tenerife, fiind suspectat ca a vandut guvernului rus informatii clasificate, in perioada decembrie 2001-februarie 2004, potrivit site-ului Cadena Ser.
Seful CNI a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul serviciilor de informatii, ca este vorba despre „un caz unic in istoria serviciilor de informatii spaniole”. El a dat asigurari ca activitatea agentului dublu nu a pus in pericol niciun moment securitatea Spaniei, a institutiilor sale, a UE sau NATO.
Potrivit datelor anchetei, de care se ocupa in prezent un magistrat din Tenerife, Florez s-a oferit sa lucreze pentru un serviciu de informatii strain in schimbul unei sume mari de bani. El a transmis acestui serviciu informatii despre organizarea si procedurile interne, activitatile de contraspionaj ale CNI si zeci de nume ale unor agenti spanioli.
Ungurii fac referendum pentru siesta
Opt milioane de cetateni ungari cu drept de vot ar putea fi chemati destul de curand sa se pronunte, prin referendum, asupra introducerii…. siestei.
Comisia Electorala Ungara a decis ca problema siestei merita sa fie supusa unui referendum. Intrebarea ar putea fi: Sunteti de acord ca Parlamentul Ungariei sa adopte o lege privitoare la introducerea siestei ?
Aceasta este prima etapa. Initiatorii legii pentru un somn de dupa-amiaza in timpul programului de lucru trebuie sa stranga 200.000 de semnaturi pentru a se putea organiza consultarea populara.
Si canicula din ultima vreme le-a dat idei nastrusnice parlamentarilor de la Budapesta. Ei au propus ca in zilele foarte calduroase berea si bauturile racoritoare sa fie distribuite gratuit. Propunerea a fost insa respinsa, pe motiv ca ar da peste cap piata.
Dupa caderea comunismului in 1989, in Ungaria s-au organizat mai multe referendumuri, dar numai doua au fost validate – pentru aderarea la NATO si la Uniunea Europeana.