* Nori de praf inecacios la Campina si Blejoi
Cu putin timp in urma, SC Fontec SRL Campina (avand ca profil turnarea unei game diverse de piese) a fost amendata cu 100.000 de lei de catre comisarii Garzii de Mediu Prahova. Mo-tivul? Nerespectarea masurilor dispuse in urma unui control anterior, indeosebi a aceleia referitoare la captarea, intr-un spatiu inschis, a prafului rezultat in urma procesului tehnologic, fapt ce facea aerul din jur irespirabil. Nu intamplator, pe adresa Garzii de Mediu Prahova au sosit 10 sesizari de la locuitorii din zona, exasperati nu doar de zgomotul utilajelor turnatoriei, ci si de noxele imprastiate in atmosfera.
Dar firma campineana nu este singura care, in acest an, a incasat o amenda atat de mare pentru nerespectarea legii. O masura similara a fost luata si impotriva societatilor Saint Gobain Isover Romania (fosta intreprindere „Dacia” Ploiesti), Rompetrol-Vega SA Ploiesti sau Sinter Ref Azuga. „Una peste alta, numai in prima jumatate a anului in curs, cuantumul amenzilor s-a ridicat la peste 3 milioane de lei, adica mai mult decat in intreg anul trecut”, afirma comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova, Stefan Popescu.

* Zile grele pentru 45 de sateni

A nu se crede, cumva, ca doar agentii economici nesocotesc legea mediului, ci si administratiile publice locale. Dintre multele exemple, ne-am oprit la cazul Primariei Blejoi. Nu mai putin de 45 de cetateni care locuiesc in Cartierul „Morii” s-au plans amintitei institutii ca nu mai pot trai din cauza norilor de praf produs de autovehiculele care transporta pietris si nisip din albia Raului Teleajen. „De comun acord cu conducerea Primariei Blejoi am decis blocarea circulatiei masinilor grele pe strada cu pricina si instalarea, in capatul acestei artere, a unui post de paza al Politiei comunitare. Daca masurile nu vor fi aplicate pana la finele acestei saptamani, Primaria Blejoi va incasa o amenda substantiala, caci nu ne putem juca cu sanatatea oamenilor”, ne-a declarat comisarul sef.
C. DUMITRU