Pe toata perioada sezonului cald, picioarele sunt mult mai vulnerabile, iar riscul aparitiei unor rani, afectiuni sau iritatii este mai ridicat decat in restul anului. Este indicat sa stati, cat de mult posibil, la soare si sa va protejati in mod eficient pe toata durata verii. Unele dintre problemele grave de sanatate a picioarelor pot fi cauzate si de incaltamintea pe care o purtati.
Pentru a evita posibilele complicatii, pe timpul verii este preferabil sa alternati incaltamintea inchisa, de tip pantof, cu sandalele sau slapii, si sa folositi o crema hidratanta si emolienta pentru pielea calcaielor. Tratata in mod corespunzator, aceasta isi va recapata elasticitatea si fermitatea si nu va va mai da batai de cap, chiar daca purtati incaltaminte decupata. Sandalele de tip sport ofera picioarelor un plus de sprijin si tocmai de aceea reprezinta o alegere ideala in timpul lunilor caniculare – pielea se aeriseste in mod adecvat, iar talpa si glezna sunt mult mai bine sustinute. In gene-ral, medicii nu recomanda folosirea slapilor sau a sandalelor cu siret intre degetele de la picioare, deoarece acest tip de incaltaminte poate irita foarte mult pielea dintre degete si poate cauza aparitia unor iritatii, basici sau bataturi.
Este extrem de important sa cumparati incaltaminte pe masura, care sa vi se potriveasca si care sa fie cat se poate de confortabila. Examinati cu atentie bombeul pantofilor si asigurati-va ca partea din fata a incaltamintei este suficient de larga si de comoda, astfel incat degetele sa nu fie strivite sau inghesuite. Lejeritatea este cuvantul cheie pentru incaltamintea din timpul verii – pielea nu trebuie sa fie „incorsetata” si este important sa respire in voie. Pantofii cu varf ascutit pot agrava unele deformatii deja existente ale oaselor degetelor si ale labei piciorului (spre exemplu, monturile) sau pot agrava infectii ale pielii. In astfel de situatii, pantofii cu botul rotund pot fi o adevarata achizitie in ceea ce priveste controlarea si atenuarea durerii. Daca vreti sa va testati propriii pantofi, trasati-va forma talpii pe o coala de hartie si apoi asezati pantoful pe aceasta urma. Daca degetele de pe foaia de hartie apar si se vad in afara pantofului, inseamna ca botul acestuia este prea stramt, prea ascutit sau prea ingust.
Pentru copii, este indicat sa cumparati modele de incaltaminte care nu permit piciorului sa alunece si care ofera o flexibilitate sporita – sandalele de tip sport sunt alegeri bune in acest sens, ca si pantofii care sustin glezna piciorului. De asemenea, este important ca micutii sa poarte incaltaminte adecvata atunci cand fac atletism sau exercitii fizice, pentru a-i impiedica sa sufere din cauza accidentelor nefericite. De asemenea, este recomandat ca persoanele care sufera de diabet sa acorde o importanta deosebita ingrijirii picioarelor pe perioada verii. Din cauza neuropatiei periferice (asa-numita „amorteala” a picioarelor), exista riscul ca acestia sa nu sesizeze o crapatura sau o taietura aparuta pe pielea picioarelor sau in talpa, cauzata, de regula, de un spin, un ciob, o aschie sau alte obiecte straine ascutite.
Vara, picioarele sufera foarte mult din cauza caldurii, se umfla si dor. In general, pentru ameliorarea acestei conditii, este de ajuns sa le tineti cateva minute in apa calduta, cu sare de baie. Masajul cu crema hidratanta este extrem de benefic in astfel de situatii. Insa, in cazul in care picioarele va dor la sfarsitul fiecarei zile, este indicat sa consultati un specialist, pentru a stabili cu exactitate daca aceasta este sau nu o problema grava.