1 din 7 parlamentari bulgari a fost agent secret
Unul din sapte parlamentari bulgari, alesi in Legislativ in ultimii 17 ani, a fost agent al serviciilor secrete in perioada comunista. Informatia socanta a fost furnizata de surse din cadrul comisiei care verifica dosarele securitatii, citate de presa de la Sofia. Dosarele a 1.400 de persoane alese in Parlamentul bulgar in ultimii 17 ani urmeaza sa fie verificate. Cel putin 200 dintre parlamentari au lucrat pentru fostele servicii secrete, potrivit datelor preliminare. Lista finala a agentilor va fi data publicitatii la 29 sau 30 august.
Despagubiri materiale pentru victimele regimului comunist
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a prezentat, ieri, un proiect de lege privind condamnarile politice din perioada comunista. Legea prevede anularea unor condamnari, dreptul la despagubiri si repunerea in drepturi daca prin condamnare s-a dispus decaderea din drepturi, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Justitiei. Totodata, vor fi acordate despagubiri pentru prejudicii materiale, reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotararea de condamnare sau ca efect al masurilor administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut deja despagubiri.
Rusia ar putea revizui statutul Peninsulei Crimeea
Consilierul ambasadei Rusiei in Ucraina, Vladimir Lisenko, a facut o declaratie socanta: el a spus ca Rusia ar putea demara procedura de revizuire a Marelui tratat din 1997, care consfinteste statutul ucrainean al Peninsulei Crimeea. Acest lucru s-ar putea intampla daca autoritatile Ucrainei vor continua sa exercite presiuni asupra Rusiei pentru a-si retrage flota din Marea Neagra, cu baza in Crimeea. „Rusia nu are obligatii fata de Ucraina. Iar faptul ca Rusia a acceptat efectuarea unei inventarieri a patrimoniului Flotei, desi acest lucru nu era prevazut in Marele tratat, constituie o dovada de bunavointa din partea Moscovei; noi mergem in intampinarea Ucrainei. Prin urmare, Rusia nu poate fi invinuita ca se opune acestui proces”, a afirmat Lisenko. In context, el a subliniat ca, daca Ucraina va ridica problema majorarii chiriei pentru portul Sevastopol, baza Flotei din Marea Neagra, Rusia va interpreta acest gest drept „un motiv de revizuire a tratatului”.
Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii
Coordonatorul Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare – SMURD, doctorul Raed Arafat, a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii. Decizia de numire a fost semnata, ieri, de premierul Calin Popescu Tariceanu. In cadrul Ministerului Sanatatii, doctorul Arafat se va ocupa de medicina de urgenta. Raed Arafat, medic de origine palestiniana, stabilit in Romania, a pus bazele SMURD in Romania la Targu Mures, in 1990, cu o masina pe care scria „Medic de urgenta” si cu cativa voluntari. Dupa modelul sistemelor occidentale, SMURD a fost integrat in unitatea pompierilor militari.
Inghetata – un pericol real !
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda atentie la cumpararea inghetatei, dupa ce mai bine de un sfert din produsele de acest fel controlate recent, in aproape intreaga tara, de catre inspectorii autoritatii au fost oprite de la comercializare. Pentru deficientele constatate a fost dispusa oprirea temporara de la comercializare a 28 de tone de inghetata, in valoare de 363 de mii lei, si scoaterea definitiva de la vanzare a 208 kg de inghetata improprie consumului.