Casa de Cultura a Sindicatelor

Un reportaj aparut recent in cotidianul Prahova ne-a adus aminte ca, iata Casa de Cultura a Sindicatelor, atat institutia cat si cladirea care o adaposteste si-i apartine, au implinit 35 de ani. Noi, cei mai batrani, o consideram inca facand parte din arhitectura noua a municipiului si ea s-a incadrat de mult timp in peisaj. Numai ca peisajul s-a schimbat; de jur imprejur au rasarit si s-au inaltat mari edificii, intrecand-o si incercand s-o estompeze, dar ea isi pastreaza aerul tanar si prestanta, iar esplanada ei, vasta, pavata cu gresie in triunghiuri rosii pe fond gri este unica in municipiu.
Istoria edificiului este scurta. In 1967, Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania, hotarand construirea unor case de cultura in principalele orase din tara, a organizat un concurs. Premiul al doilea a fost castigat de arhitectul Gheorghe Dorin de la I.S.A.R.T. – Bucuresti. Proiectul sau a fost achizitionat de Consiliul Central al Sindicatelor pentru municipiul Ploiesti. Lucrarea a fost incredintata T.C.M. Prahova si constructia a inceput in 1968, terminandu-se in vara anului 1972.
Constructia moderna, caracterizata prin simplitate si conceputa pe orizontala, impresioneaza prin fatada vasta, toata de sticla, despartita printr-un rand de mari casete albe in doua registre inegale. Cel de sus, mai inalt, este compus, la randul lui, din ferestre alaturate, cu ochiuri mai mici in partea superioara si mai mari in cea inferioara. Registrul de jos cuprinde trei mari usi si cateva usi – ferestre. In stanga, fatada se margineste cu un mare zid alb, care se retrage, curb si canelat, iar in dreapta – cu doua corpuri paralelipipedice suprapuse. Scarile largi si copertina vasta de beton desavarsesc imaginea de ansamblu.
Interiorul are, ca piese mai importante, doua holuri suprapuse, o mare si eleganta sala de spectacole (600 de locuri), o sala de conferinte (200 locuri), vestiare, sala de sport la subsol, sali pentru cercuri si formatii, biblioteca, hol pentru bufet-bar etc.
Casa de Cultura a Sindicatelor a gazduit si gazduieste mari turnee ca si o bogata activitate proprie, care antreneaza sute de ploiesteni. As aminti numai Cenaclul „PASTEL” care, fiinteaza de peste doua decenii, reunind pictori amatori ca ing. Gh. Cosereanu, chimistii Nicolae Tonoiu si Eugenia Carlan, ing. Lucia Garcea, proiectantul Dragos Minculescu etc., care au oferit concetatenilor lor peste 30 de expozitii personale si colective ce le-au infrumusetat viata.
Paul D. POPESCU