Patriarhul Teoctist, care a decedat luni, la varsta de 92 de ani, din cauza unei crize cardiace, va fi inmormantat vineri, la ora 11.00, la Catedrala Patriarhala, a hotarat, ieri, Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe.
Slujba va fi precedata de Sfanta Liturghie, apoi va avea loc o sedinta comemorativa a Sfantului Sinod in care se vor prezenta mesaje de condoleante, potrivit secretarului Sinodului, Vincentiu Ploiesteanu.
Ceremonia va fi cea a inmormantarii calugarilor, putin deosebita de cea a inmormantarii preotilor, a explicat Ploiesteanu. Teoctist va fi ingropat in cosciugul in care se afla in prezent, si care a fost depus in Catedrala Patriarhala inca de luni seara.
Inmormantarea va avea loc in aceeasi zi in care a fost ingropat si Iustin Moisescu (1977 – 1986), cel de-al patrulea Patriarh al Bisericii Ortodoxe, ce a decedat pe 31 iulie, in urma cu 21 ani, “o coincidenta”, potrivit lui Ploiesteanu.
Trupul neinsufletit al lui Teoctist va fi inmormantat alaturi de cel al inaintasului sau, Iustin, insa va fi mutat la Catedrala Mantuirii Neamului, dupa ce constructia va fi definitivata, pentru ca aceasta biserica a fost visul Patriarhului. “Asta a fost ce-a iubit, dorit si pentru ce a luptat”, potrivit lui Ploiesteanu.
Totusi, Teoctist nu a lasat un testament in care sa spuna unde si-ar dori sa fie inmormantat. “Era un om deosebit de optimist, privea spre viitor”, a spus Ploiesteanu, care a adaugat ca, duminica, atunci cand a vorbit cu Patriarhul dupa operatia la prostata, acesta a convocat o intalnire pentru joi. “Nu s-a gandit ca va veni un astfel de moment, nu a lasat niciun testament, nicio insemnare.”
Conducerea Bisericii doreste o ceremonie cu mult fast, dupa cum a declarat un Inalt Oficial al Bisericii, deoarece este prima inmormantare a unui Patriarh dupa caderea comunismului, iar inainte de 1989, patriarhii erau inmormantati discret.
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
va asigura interimatul

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va asigura locotenenta patriarhala (interimatul – n.r.) dupa moartea lui Teoctist, a decis Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe intrunit ieri, potrivit secretarului Sinodului, Vincentiu Ploiesteanu. Dupa decesul lui Teoctist, scaunul patriarhal este vacant timp de 41 de zile, adica pana pe 8 septembrie. Cel care asigura interimatul nu poate candida la alegerile pentru noul sef al Bisericii Ortodoxe, potrivit statutului bisericii. In cazul lui IPS Daniel se va face o exceptie, a hotarat Sinodul Permanent, iar daca mitropolitul decide sa candideze la sefia Bisericii Ortodoxe, interimatul va fi asigurat de cel cu cea mai mare vechime in functie, adica in hirotonie, IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a explicat Ploiesteanu.
Noul Patriarh, al saselea din istoria Bisericii Ortodoxe Romane, va fi ales prin vot secret de Colegiul Electoral Bisericesc, dintre candidatii eligibili propusi de Sfantul Sinod, ce are 52 de membri. In general, exista doi, trei candidati, propusi dintre mitropoliti, arhiepiscopi sau episcopi in functie.
Dupa unele surse, lupta pentru succesiunea la conducerea Bisericii Ortodoxe Romane se va da intre ecumenici si traditionalisti, condusi de Mitropolitul Moldovei, respectiv Mitropolitul Olteniei. Dar, potrivit altor surse “Oricand pot aparea surprize, compromisuri, va depinde foarte mult de cine va face jocurile, se vor forma multe aliante pe sub masa in urmatoarea perioada”.
Decorat
post-mortem

Presedintele Traian Basescu l-a decorat ieri, post-mortem, pe Patriarhul Teoctist cu cea mai inalta distinctie, Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Colan, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Seful statului a semnat decretul “in semn de adanca pretuire pentru felul in care Patriarhul Teoctist si-a dedicat intreaga viata slujirii devotate a Bisericii Ortodoxe Romane, a unitatii nationale si a idealului de apropiere prin dialog dintre toate Bisericile crestine”.
Sfantul Scaun isi trimite
delegati la funeralii

Papa Benedict al XVI-lea trimite Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) o telegrama de condoleante si o delegatie a Sfantului Scaun va participa la Ceremonia de funeralii a celui care a fost patriarhul BOR, Preafericitul Parinte Teoctist, anunta un comunicat al Nuntiaturii Apostolice in Romania postat pe site-ul institutiei. “Nuntiatura Apostolica in Romania a aflat cu durere de trecerea la cele vesnice a Preafericitului Patriarh Teoctist, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Suntem alaturi de intreaga Biserica Ortodoxa Romana si de poporul credincios, amintindu-ne de acest mare Patriarh care s-a implicat mult in dialogul ecumenic si mai presus de toate ne amintim de istorica invitatie facuta Papei Ioan Paul al II-lea de a vizita Romania”, se arata in comunicat.
Familia a cerut sa fie ingropat
la Vorona

Membrii familiei Preafericitului Parinte Teoctist si-au exprimat, ieri, dorinta ca Patriarhul Romaniei sa fie inmormantat la Vorona, localitatea unde si-a inceput viata monahala. Nepotii, care locuiesc in localitatea Tocileni-Stauceni din judetul Botosani, unde s-a nascut si Patriarhul, sustin ca inmormantarea la Vorona le-ar permite sa participe la funeralii si sa mearga apoi la mormantul acestuia.
Rudele Preafericitului Parinte Teoctist se plang ca nu au bani nici pentru a ajunge la o eventuala inmormantare la Bucuresti. Mircea Arapasu, unul dintre nepoti, afirma ca membrii familiei, care sunt de ordinul zecilor, vor merge la Bucuresti doar daca autoritatile locale le vor pune la dispozitie un mijloc de transport.
La randul sau, primarul din Stauceni, Mihai Chihaia, a declarat ca locuitorii se despart, indiscutabil, “de cel mai de seama fiu al comunei”. El a spus ca este de acord sa puna la dispozitia rudelor PF Teoctist un autobuz pentru a le transporta la inmormantare. Comuna este in doliu, fiind arborate steaguri in berna la institutiile publice, iar becurile de pe stalpii de iluminat public stau aprinse zi si noapte.