Primaria Sinaia a organizat o intalnire cu cadrele didactice din localitate. Dezbaterea, programata cu doar patru zile inainte de inceperea noului an scolar, a avut ca punct de pornire urmatoarele intrebari: Cum ii indrumam pe elevi in alegerea unei cariere potrivite?, Cum ii incurajam in activitatile extrascolare? Sinaia are nevoie de tineri – Cum ii facem pe tinerii nostri sa se intoarca in oras? Cum le aratam ca Sinaia este un oras in care ei isi pot construi viitorul?

„Salarii de mizerie”

Daca, in privinta activitatilor extra-curiculare sau a alegerii unei cariere potrivite, problemele par sa se rezolve de la sine, in cea a dorintei de a-i face pe tinerii sinaieni sa revina in orasul natal, multi profesori se declara lipsiti de solutii. „Tinerii pleaca oriunde gasesc salarii mai mari. Intr-un oras atat de mic precum Sinaia, este foarte greu sa gasim locuri de munca pentru atat de multi absolventi. Tot ceea ce putem noi spera este sa transformam orasul Sinaia in asa fel incat elevii nostri sa revina aici macar pentru a se odihni”, a spus Constantin Bucur, directorul Colegiului „Mihail Cantacuzino”.
Ion Floricica, fost profesor de limba romana la Scoala „George Enescu”, a tinut sa fie mai transant: „Tinerii nu se intorc in oras din cauza ca firmele din Sinaia platesc niste salarii de mizerie. Patronii ar trebui obligati sa-si deschida baierele pungii si sa-i remunereze pe tineri asa cum merita. Dar cum sa-i obligam?… Nu avem cum!…”. Floricica a propus ca, din bani de la bugetul local (sau dintr-un fond constituit din contributii ale oamenilor de afaceri), sa se realizeze cel putin doua burse de studii pentru a-i sprijini pe elevii inzestrati, proveniti din familiile sarace. Cerandu-si scuze pentru „indoita sa logoree” – „cea a profesorului de limba romana si cea a pensionarului” – fostul dascal i-a mai sugerat primarului Vlad Oprea sa comande o statuie a compozitorului George Enescu, monument care sa fie amplasat in curtea scolii cu acelasi nume, si a pledat pentru infiintarea unei scoli particulare in localitate.

„Nu avem autonomie reala”

Marian Ovidiu, directorul Scolii „George Enescu”, s-a dovedit a fi antemergator in ideea burselor de studii, anuntand ca, in urma unui parteneriat incheiat cu o societate bancara, unitatea de invatamant pe care o conduce va oferi sase burse in anul scolar 2007-2008.
Tot legat de bani, dar nu ai elevilor, ci ai profesorilor, primarul Vlad Oprea le-a promis dascalilor ca le va acorda remuneratii mai mari in eventualitatea in care Legea administratiei va permite acest lucru: „In ultimii ani, bugetul orasului a crescut de 3,5 ori. Daca am avea o autonomie reala, i-am putea plati mai bine pe profesorii de la scolile din oras. Consider ca nu este normal ca un profesor dintr-un oras precum Sinaia sa primeasca tot atatia bani pe cat primeste un profesor care preda intr-o localitate cu posibilitati financiare mult mai reduse”.

Politisti comunitari si PC-uri

Nu au fost lasate pe dinafara nici solicitarile cu caracter imediat. Astfel, pentru sporirea securitatii elevilor si a profesorilor, directorul Colegiului „Mihail Cantacuzino”, Constantin Bucur, i-a cerut primarului detasarea unui politist comunitar la fiecare dintre scolile din localitate – solicitare careia Vlad Oprea a promis ca ii va da curs incepand de anul viitor, cand numarul agentilor Politiei Comunitare va fi marit. Iar directoarea Gradinitei „Floare de Colt”, Maria Petre, l-a rugat pe primar sa monteze cate un post telefonic la fiecare gradinita din oras si sa accepte dotarea gradinitei pe care o conduce (singura cu program prelungit) cu un computer si un fax. Aceeasi directoare s-a plans ca, desi unitatea de invatamant pe care o administreaza poseda autorizatie de functionare doar pentru 80 de copii, in prezent, are inscrisi 120 de prescolari. „O sa facem un proiect pentru marirea spatiului gradinitei. Probabil ca va trebui sa extindem cladirea pe verticala” – s-a angajat primarul.
Alte sugestii exprimate la intalnirea organizata la Cazinou au fost legate de infiintarea unei Case Romano-Franceze in Sinaia (dupa tipicul celei de la Busteni), de organizarea unei scoli de vara pentru studentii de la facultatea de arte plastice din Bucuresti si de organizarea unui amplu festival de teatru in oras.
Ionut STANESCU