Inaugurata anul trecut, in ciuda design-ului sau modern si a unei constructii generoase, piata din cartierul sinaian Izvor nu a stat sub cele mai favorabile auspicii. Nici in momentul in care i s-a hotarat amplasamentul, nici dupa ce a fost receptionata.
Mai intai, din cauza ca a fost ridicata pe terenul Scolii „Principesa Maria”, diminuand curtea acestei unitati de invatamant. Apoi, deoarece, in pofida estimarilor facute, s-a dovedit a avea un vad extrem de redus. Desi piata ar putea adaposti chiar si douazeci de vanzatori, rareori aici pot fi vazuti mai mult de trei sau patru precupeti. Unii spun ca nu sunt suficienti clienti ca sa faca profitabila venirea mai multor comercianti, altii sustin ca piata a fost compromisa de arhitectura sa.

Zvonurile i-au facut fericiti

Cei mai multi comercianti sustin ca penuria care s-a instalat in Piata Izvor imediat dupa inaugurarea ei a fost cauzata de felul in care au fost montate tarabele. In loc sa fie distribuite in forma de „U”, astfel incat, in momentul intrarii in piata, cumparatorii sa-i poata vedea pe toti vanzatorii, tarabele au fost asezate una in spatele celeilalte – marfurile negustorilor care inchiriaza standuri in spatele pietei ramanand ascunse unei priviri de ansamblu.
„Era necesara, s-au cheltuit multi bani pentru construirea ei, dar a fost facuta prost. Vedeti, cum stam noi aici, in fata, nu se zareste nimic de pe tarabele din ultimele randuri. Din cauza asta nu vin comerciantii. Vin doar atatia cati sa se aseze in primele tarabe”, spune un vanzator, avocat al solutiei de „U”-ificare a pietei. A auzit el ca Primaria are de gand sa modifice pozitionarea tarabelor si de-atunci asteapta numai vesti bune. A trecut insa ceva timp de cand i-a parvenit acea stire si ar fi trebuit sa se produca niscaiva vanzoleala, daca informatia ar fi fost adevarata. Insa, nimic! Nici macar un om care sa faca masuratori. Vanzatorului ii tine isonul o femeie care vinde struguri si pepeni. „Piata fie trebuia facuta in forma de «U», fie sa aiba standurile mai joase”, zice femeia, in timp ce se uita-n lungul strazii dupa clienti.

„Nu-si mai salta cainii piciorul”

„A fost anul prost… Anul agricol. Nu e marfa… Nu sunt nici cumparatori. Stau de-o ora aici si n-am vandut decat de 30 de mii. Lumea merge sa cumpere de la aprozare”, spune un vanzator, aplaudand a paguba. Plateste 60 de mii de lei vechi pe zi pentru fiecare taraba pe care o ocupa. Si ocupa trei. Negustorul nu se numara printre cei care cartesc impotriva proiectului adoptat si este indiferent la o eventuala reprofilare a tarabelor. E multumit ca a lasat in urma vremea cand trebuia sa-si tina o umbrela deasupra capului in timp ce vindea si se bucura ca a scapat de raidurile patrupedelor care ii incununau marfa cu perdafuri de urina. „E buna. Macar aici nu mai ma ploua. E curent, ma umflu la masele, dar nu ma mai ploua. Si nu mai trec nici cainii pe langa marfa mea sa salte piciorul, asa cum se intampla cand ne insiram produsele pe trotuar”.
Potrivit informatiilor furnizate de Biroul de Presa al Primariei Sinaia, administratia locala nu intentioneaza sa modifice in niciun fel dispozitia tarabelor Pietei Izvor.
Ionut STANESCU