Aflat in fruntea unei puternice echipe din conducerea nationala a PNL, care a participat, la Ploiesti, la lansarea regionala a candidatilor acestui partid in alegerile pentru Parlamentul European, Calin Popescu Tariceanu a raspuns si unor intrebari adresate de ziaristii prezenti la eveniment. In afara atacurilor la adresa presedintelui Traian Basescu, premierul si-a exprimat si opiniile legate de bugetul pe 2008, relatiile cu PD, fostul partener al PNL si despre ipoteza constituirii unei noi coalitii dupa alegerile europarlamentare.
Proiectul o sa treaca !
Intrebat cum va proceda pentru a trece prin Parlament proiectul de buget, tinand cont ca si alte formatiuni politice din opozitie ar putea prezenta propriile proiecte referitoare la bugetul pe anul viitor, Tariceanu a raspuns: „Ma mir ca PSD, care a fost partid de guvernamant, nu stie un singur lucru simplu de tot, si anume ca proiectul de buget este pregatit de Guvern si inaintat Parlamentului. Nu mai exista un alt proiect de buget. Sigur ca respect dreptul oricarui partid de opozitie sa vina cu propria lui abordare a bugetului, nicio problema. Vom discuta. Suntem intr-un stat democratic, chiar si minoritatea poate sa-si expuna punctul de vedere, sau opozitia, cum vreti s-o luati”.
Primul ministru a spus ca, in opinia sa, fiecare partid parlamentar are posibilitatea sa aduca o contributie personala, dar pe marile coordonate bugetul este cel pe care-l va prezenta Guvernul si care se bucura de un consens larg.
„Nu cred ca cineva va contesta necesitatea finantarii si investitiilor in infrastructura de invatamant, in infrastructura de transport, in sanatate, in agricultura, pentru programele de protectie sociala, pentru cele de mediu. Cred ca dezbaterea de la buget, in sfarsit, va fi una mai plina de substanta decat toata povestea asta politica, toata ciorba asta politica, care a durat cam o luna si jumatate. Bugetul nu este nici al lui Tariceanu, nici al ministrului de finante, nici al Guvernului, se numeste bugetul Romaniei. (…) Romania are nevoie de buget nu numai ca sa plateasca pensiile la pensionari, cum a spus somitatea numita Sarbu de la PSD (…) Bugetul o sa treaca. Va spun eu ca o sa treaca, nu o sa pice bugetul, pentru ca nu o sa stam sa blocam o tara intreaga pentru ca sunt acum cei de la PSD prea infierbantati dupa motiune” a mai spus premierul, mentionand ca se asteapta ca discutiile pe marginea bugetului sa fie „principala dezbatere politica a anului”.
Raporturi mai bune cand
Basescu nu va mai fi mentor
Despre despartirea si actualele relatii cu PD, liderul liberal a mentionat: „M-a preocupat despartirea, dar ma deranjeaza ca PD nu are oameni de valoare, care sa duca partidul mai departe si au ramas dependenti de mentorul lor – Traian Basescu. Dupa o alianta – fructul unei gandiri la care ne-am adus cu totii contributia si am castigat cu el – presedintele Traian Basescu nu si-a menajat fortele pentru a distruge Alianta cu scopul de a captura toate parghiile de putere din institutiile tarii. Poate cand presedintele Traian Basescu nu va mai fi mentorul acestui partid, raporturile noastre cu oamenii de acolo vor putea fi mai bune. Oricum, in prezent, ei sunt inhibati, noi – dezamagiti, ei ne-au fost parteneri, iar acum suntem adversari”.
O coalitie PNL-PC-UDMR-PSD
este exclusa
Liderul PNL nu crede ca este oportuna formarea unei coalitii intre PNL, PC, UDMR si, eventual, PSD, spunand ca in contextul europarlamentarelor, al alegerilor locale si generale „nu este rational” sa existe discutii pe tema formarii unei coalitii de guvernamant.
Intrebat daca a purtat, pana acum, discutii legate de acest demers si daca ar fi de acord sa aiba asemenea discutii, Tariceanu a raspuns, razand: „Un astfel de demers pot sa-l initiez si eu daca voi simti necesitatea de a forma o larga coalitie. In acest moment, dupa cum ati vazut, atitudinea noastra a fost de a refuza jocuri politice si santajul politic pe care PSD l-a incercat cu ocazia motiunii de cenzura. Nu am, in acest moment, asemenea planuri”. Presedintele PNL a mai spus ca alegerile pentru Parlamentul European sunt un obiectiv mult mai important decat discutiile legate de formarea unei asemenea coalitii, iar dupa alegerile europarlamentare urmeaza alegerile locale si generale, iar in acest context „nu este rational” sa se poarte discutii pe tema formarii unei coalitii de guvernamant. „Nu cred ca acum, cu sase luni inainte de viitoarele alegeri, mai este rational sa ne gandim la asemenea lucruri”, a spus Tariceanu. (PC a lansat „chemarea” de formare, imediat dupa rezultatele alegerilor europarlamentare, a unui „Front pentru democratie in Romania”, din care sa faca parte PNL, PC si PSD si care ar putea sustine un Guvern Tariceanu III, a anuntat, duminica, presedintele conservator, Dan Voiculescu).