Sculpturi gigantice din lemn care simbolizeaza patru dintre simturile umane sunt expuse in aceste zile in capitala culturala europeana Sibiu. Vazul, auzul, gustul si mirosul au pus stapanire pe Piata Mare a orasului. Creatiile semnate de un artist austriac au peste 15 metri inaltime si reprezinta simbolic influenta Imperiului Austriac asupra Transilvaniei.
Atentia publicului este atrasa, din primul moment, de roata gigant si de ochiul urias instalate in centrul capitalei culturale europene. Arhitectul austriac spune ca roata simbolizeaza norocul si Zeita Fortuna, iar ochiul – cunoasterea. Alaturi de acestea isi fac loc alte doua sculpturi impresionante, un nas si o ureche uriase. Toate sunt dotate cu instalatii video, iar privitorii pot sa urmareasca documentare istorice.
Expozitia face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat „Imperiul la periferie” si este realizat in colaborare de o fundatie vieneza si Universitatea Babes Bolyai din Cluj. In cadrul acestui program mai poate fi admirata o expozitie gazduita de Muzeul National Brukenthal, unde se afla peste 125 de picturi si documente istorice. Printre ele si jurnalele imparatilor austrieci Josef al II-lea si Francis I, in care apar numeroase impresii de calatorie despre Sibiu si Transilvania. Expozitiile pot fi vizitate pana pe 15 noiembrie.