Tribunalul Prahova are, dupa un interimat de peste un an, conducere stabila. Concursul pentru numirea in functia de conducere a judecatorilor, validat joi, 13 decembrie a.c., a adus in prim plan, pe magistratii Alice Gabriela Harhoi – presedinte, si Alina Ionela Anton – vice. De asemenea, postul de presedinte al Judecatoriei Mizil a fost ocupat de catre judecatorul Liliana Stefuc. Revenind la Tribunal: este pentru prima data cand aceasta institutie este condusa de catre doua femei. Nu in ultimul rand: instanta prahoveana are cel mai tanar vicepresedinte din tara. Cum ” vor face legea”, in perioada mandatului de trei ani, in randurile de mai jos.
Alice Harhoi: “Pentru mine concursul, dur zic eu, a insemnat si o provocare, daca ne gandim fie si numai la faptul ca, pe langa emotiile inerente unui examen, a mai stat sub semnul intrebarii si validarea acestuia. Acum, odata cu ocuparea acestei functii, inseamna o responsabilitate de care sunt constienta.
Ce se poate imbunatati la Tribunalul Prahova ? Evident, calitatea actului de justitie. Intotdeauna este loc de mai bine, ca in orice domeniu. Nu este vorba neaparat de a schimba radical ceva, cat, mai degraba, de a imbunatati activitatea in toate sectoarele, nu doar la nivel de judecatori, ci si a personalului auxiliar. (…) Palatul Justitiei ramane, intr-adevar, o problema. Eu sper ca, in acesti trei ani, cat este mandatul nostru, sa fie terminata lucrarea.
Ar mai fi un aspect, pe care, de altfel, l-am sustinut si in proiectul de la concurs: acela de a sensibiliza factorii de decizie, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in a organiza concursuri cat mai dese, pentru ocuparea posturilor vacante. Infaptuirea, in conditii optime, a actului de justitie, nu se poate realiza cand un judecator intra intr-o sedinta cu peste 100 de dosare.
Asadar, prefer sa las faptele sa vorbeasca. La nivel declarativ, se pot spune multe. Daca este sa gasesc un atu pentru functia pe care o am , acesta consta in faptul ca, in sapte ani de avocatura, am capatat experienta in ceea ce priveste relatiile cu oamenii. Si, pana la urma, a te face inteles si a colabora sunt unele dintre conditiile, daca nu cele mai importante, in a face ca totul sa mearga bine”.
Alina Anton: “Nu este prima functie la care am acces, fiind si presedinte al Sectiei Civile. Ce m-a determinat sa candideez ? Ratiuni de ordin personal si profesional. Ar fi o ipocrizie in a nega primul aspect, subsecvent, desigur, celui profesional. Altfel, cred ca sunt cea mai tanara ocupanta a unei functii de conducere din tara, la numai 29 de ani. (…) Nu, in niciun caz, nu ma va schimba functia. Ce doresc a fi schimbata este perceptia fata de magistrati, in general. Nu voi spune, acum, ca totul merge perfect, dupa cum, la fel de bine, ar fi nedrept sa nu gasesc si circumstantele atenuante: Tribunalul Prahova este una dintre cele mai <> instante, in sensul ca exista un deficit de 13 posturi in ceea ce priveste judecatorii. Iar daca afirm ca magistratii lucreaza in conditii precare, termenul este indulgent. Pe cale de consecinta, poate vom reusi sa urgentam lucrarile la Palatul Justitiei. (…) Colaborarea cu noul presedinte nu poate fi pusa sub semnul intrebarii. Va fi cel putin corespunzatoare si cu finalitate pe masura“.
Liliana Stefuc (Judecatoria Mizil – opinie transmisa telefonic): “A fost un concurs, trebuia sa se prezinte cineva, am fost eu. Sa spun ca a fost greu examenul ? Da, a fost, nu se astepta nimeni sa fie usor, dar nu m-a obligat nimeni sa ma duc. Daca nu se valida, ce sa spun ? Asta era… Nu as fi fost singura care ar fi avut de pierdut. De altfel, odata cu ocuparea acestei functii, la Mizil, nu s-au rezolvat problemele instantei. Ideea este ca nu avem un sediu, stam cu chirie. Diligentele noastre de a avea un sediu corespunzator ar fi continuat, indiferent ca as fi luat sau nu examenul. Scriptic, sunt presedinte. Faptic, suntem aici, la Mizil, o echipa de patru judecatori. Atat eu, cat si colegii mei ne lovim de aceleasi probleme, general valabile pentru majoritatea instantelor din tara“.
Fl.TANASESCU