Evadare de proportii in India

300 de detinuti au reusit sa fuga dintr-o inchisoare, dupa ce au imobilizat cei patru gardieni ai institutiei. Politia a inchis granitele statului si a intrat in alerta maxima in regiune. Cautarile s-au dovedit greoaie din cauza cailor de comunicare dificile din zona.

Vaticanul alunga vanzatorii evrei din Piata Sfantul Petru

Dispare o traditie veche de 5 secole, de cand Papa Paul al IV-lea le-a permis vanzatorilor ambulanti evrei sa vanda obiecte sacre, suveniruri, in apropierea bazilicilor romane. Acum, acestia au primit un ordin de „expulzare” semnat, in numele Statului Vatican, de cardinalul Giovanni Lajolo. El invoca dreptul-datorie al Vaticanului de a garanta aspectul sobru al pietei-simbol al Bisericii – Piata Sfantul Petru – si le transmite vanzatorilor ambulanti ordinul ferm de a parasi acele locuri.
Cei direct implicati au amenintat cu actiuni de protest. „Ne vom lega cu lanturi in fata bazilicii Sfantul Petru, iar unii sunt gata sa-si dea foc in piata, in felul acesta lumea va afla ca Vaticanul ii alunga pe evrei de Craciun”, a spus Alfredo Chiarelli, purtatorul de cuvant al acestei categorii.
Masura luata pe 10 decembrie de Vatican pare sa intareasca suspiciunea unei discriminari. Dupa ce i-a „uitat” pe cei 20 de fotografi ambulanti care „opereaza” in piata printre pelerini, carora le trimit fotografiile la domiciliu, ordonanta ii exclude de pe teritoriul Vaticanului pe vanzatorii ambulanti si pe birjari cu trasurile lor; numai ca acestia din urma, avand licenta din partea Primariei Romei, vor putea ignora ordonanta papala. Va fi suficient sa deplaseze caii si trasurile in partea hemiciclului supus jurisdictiei italiene. Pentru vanzatori, in schimb, administratia primariei nu a mai acordat licente, fiindca i-a considerat intotdeauna un „apendice” al Vaticanului.

Rusia avertizeaza asupra unei crize incontrolabile in Kosovo

Situatia din Kosovo ameninta sa genereze o „criza incontrolabila”, a declarat ieri, Ministerul rus de Externe intr-un comunicat, cerand din nou prelungirea dialogului privind statutul acestei provincii. „Situatia din Kosovo a atins un prag critic”, a declarat ministerul. „Situatia ameninta sa conduca la o criza incontrolabila daca reglementarea nu se mentine in cadrul dreptului international”, a continuat diplomatia rusa.

Greva paralizeaza Ungaria

Sindicatul Liber al Lucratorilor Feroviari din Ungaria (SLLF) a declansat, ieri-dimineata, greva generala pe termen nedeterminat, la miscarea de protest alaturandu-se si profesori, fermieri si personal medical. Potrivit liderului de sindicat, la greva participa peste 3.500 de lucratori. Caile Ferate Ungare (MAV) au anuntat ca sunt pregatite pentru pornirea in cursa a trenurilor de transport calatori in momentul in care vor exista conditiile prielnice pentru aceasta. Protestatarii au anuntat ca manifesteaza impotriva modificarii reglementarilor cu privire la modul de calculare a pensiilor si a proiectului de lege referitor la asigurarile medicale, precum si fata de desfiintarea liniilor ferate secundare. Daca va fi respinsa in Parlament, legea reformei sanitare ar putea duce, la caderea guvernului condus de Ferenc Gyurcsany. Pe parcursul grevei, in transportul feroviar intern si extern se vor inregistra intarzieri, anulari de trenuri, scurtarea unor curse, deoarece intre sindicat si MAV nu s-a incheiat un acord cu privire la asigurarea serviciilor necesare. De asemenea, zeci de mii de angajati din domeniile invatamantului si sanitar, precum si fermieri si lucratori din aeroporturi s-au alaturat grevei declansate de sindicatul feroviar.