In ultimele trei zile, Prahova s-a aflat sub avertizarea de Cod galben. A nins, a fost frig, iar vantul a batut cu putere. Disfunctionalitatile si blocajele din trafic inregistrate atat in Bucuresti, cat si in judetele limitrofe Prahovei se puteau oricand extinde si la noi. In concluzie, fara a dori sa cream panica, si sa exageram probleme care se pot ivi inerent in conditii de iarna, am vrut sa vedem totusi cat de pregatite se dovedesc autoritatile mai ales atunci cand sunt puse in garda asupra unor posibile calamitati.
Astfel, ieri, dupa pranz, dupa ce a incetat ninsoarea, am vrut sa vedem cum s-a actionat pe strazile din Ploiesti, si daca, in mod special, pe drumurile judetene sunt probleme cu deszapezirea. Primarul Ploiestiului, Emil Calota, este in concediu, dar sarcinile privind deszapezirea i-au fost delegate viceprimarului Radu Socoleanu. La orele 15,00, principala artera a municipiului era, la propriu – neagra, semn ca materialele antiderapante isi facusera efectul si topisera zapada de pe carosabil. Pentru a afla daca situatia din centru se regasea si pe strazile de la periferie, ne-am adresat reprezentantilor de la Regia Autonoma de Servicii Publice Ploiesti in al carei sediu se afla si Comitetul local pentru situatii de urgenta. Aici am aflat ca angajatii institutiei se afla in permanenta legatura cu cei de la SSB – operatorul de salubritate care are in atributii si activitatea de deszapezire. Se verificau starea vremii, temperatura, in functie de care se dadeau dispozitii pentru eventuale interventii.
Usi inchise la mai-marii judetului
Care era situatia de pe drumurile judetene? La aceasta intrebare am vrut sa aflam raspuns, tot ieri, la orele 15,00, de la reprezentantii Consiliului Judetean Prahova. Surpriza, insa! Usa presedintelui Florin Anghel era incuiata. In conditiile acestea, nu stim daca acesta o fi ajuns la birou mai de dimineata ori, cine stie, poate nici n-a mai putut sa ajunga deloc la Ploiesti din cauza vreunui drum blocat! Stiam, insa, ca in atributiile de serviciu ale vicepresedintelui Radu Ionescu stateau drumurile judetene. Acesta este, insa, in concediu de odihna, inclusiv saptamana viitoare. Este dreptul lui, nu-i bai, sa fie in concediu – dupa cum am aflat, pe la Bruxelles – dar, cu siguranta, cuiva ar fi trebuit sa-i fi transferat sarcinile de serviciu. N-am reusit sa aflam daca a facut-o si cui anume, si-asta deoarece, la aceeasi ora, 15,00, si usa celuilalt vicepresedinte era incuiata. Intr-un cuvant, dupa ei…zapada!
„Utilajele nu sunt avioane !”
Nu ne-a mai ramas decat sa aflam noi insine cam ce probleme sunt in teritoriu cu deszapezirea drumurilor judetene, luand legatura, telefonic, cu cativa primari. Intrebat daca stie cui trebuie sa se adreseze in cazul in care s-ar impune deszapezirea drumurilor judetene care strabat comuna, viceprimarul din Calugareni ne-a declarat: „Am primit o adresa in care eram informati cine va actiona cu utilaje pentru deszapezire, in care erau trecute si numele si numarul de telefon la doua persoane pe care sa le putem contacta in caz de nevoie. Ma intrebati daca avem probleme? De la ora 6,00, (n.n. ieri, 3 ianuarie) tot dau telefoane ca sa se intervina cu utilajele pe drumul judetean care strabate comuna noastra. Acum, cand vorbim, este trecut de 15,30. Si acum o jumatate de ora am dat telefon la un domn – Potolea si mi s-a promis ca vin utilajele, dar le tot asteptam de astazi de dimineata. Din aceasta cauza, am fost nevoiti sa aducem painea, pentru locuitorii din Calugareni, cu caruta. Problema este cu o portiune de panta de vreo 2,5 km. I-am spus eu acestui domn: fereasca Dumnezeu sa se rastoarne vreo masina care transporta calatori, ca jumatate din comuna intra in doliu! Pentru ca firmele astea care trebuie sa asigure deszapezirea mananca niste bani, sa stiti ca sunt hotarat sa le fac si adrese scrise!”
Am luat si noi legatura cu „domnul” care-l dusese cu vorba pe vicele din Calugareni. La inceputul discutiei ne-a spus ca nu poate sa ne dea informatii si sa luam legatura cu seful lui. Am insistat, mentionand ca avem informatii ca in unele localitati drumurile judetene sunt, inca, impracticabile, exemplificand Calugareniul. Raspunsul, insa, ne-a uluit:”Avem de intervenit in multe comune. Intr-adevar, la Calugareni pe drumul judetean de acolo s-a intervenit numai pe o parte pentru ca utilajele n-au putut sa urce. Dar, ce credeti ca utilajele sunt avioane?! Toti vor sa aiba drumurile deszapezite la prima ora! Or, nu se poate!”.
Si de la Primaria din Olari ni s-a confirmat faptul ca, dupa mari insistente, ieri, abia dupa orele 10,00 si-au facut aparitia utilajele.
***
Lucrurile sunt mai mult decat clare! Si mult mai grave decat ni le prezentase prefectul ieri dimineata, care ne spusese, printre altele, ca „pe drumurile judetene se actioneaza cu utilajele pe care le au doua firme”. Or, noi ne-am convins – si credem ca daca va citi aceste randuri se va convinge si domnul prefect cam cum isi fac datoria cei platiti pentru asta.
N.Dumitrescu

Trenurile, inzapezite cu orele

Zapada cazuta in noaptea de miercuri spre joi a dat peste cap si traficul feroviar, trenurile inregistrand intarzieri de peste trei ore, iar unele fiind chiar anulate, conform Centrului Infotrafic. Intre trenurile anulate figurau rapidul 11901 si 11902, 831 si 832 (Bucuresti – Brasov si retur), precum si IC 595 (Bucuresti – Timisoara). In Statia CFR Ploiesti Vest, spre exemplu, rapidul 826 stationa, ieri, la ora 14.00, inca de la ora 11,15. De asemenea, intarzieri foarte mari inregistra si rapidul 555 – care se afla in imposibilitatea de a pleca din Statia Brazi inca de la ora 10.50, iar personalul 5006 astepta, in Gara Ploiesti Sud, de la orele 11.00. Ca urmare a situatiei create, Compania Nationala CFR Calatori recomanda cetatenilor ca, in aceste zile,inainte de efectuarea calatoriei, sa solicite informatii, despre circulatia trenurilor, la statiile si agentiile CFR sau la telefonul 9521.

Celula de criza pentru romanii blocati in Bulgaria

Ieri dimineata, aproximativ 1.300 de cetateni romani erau blocati in localitatile din Bulgaria, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile. In cadrul Ambasadei Romaniei in Bulgaria a fost creata o celula de criza care monitorizeaza permanent situatia, mentine contactul cu cetatenii romani si cu autoritatile locale bulgare, indeosebi protectia civila, solicitand interventia urgenta a acestora in scopul sprijinirii cetatenilor romani. Avand in vedere conditiile meteo dificile, ambasada romana indeamna cetatenii sa manifeste rabdare, sa coopereze si sa respecte indicatiile autoritatilor bulgare, care depun toate eforturile pentru rezolvarea acestei situatii. Totodata, cetatenii romani care intentioneaza sa tranziteze, in aceasta perioada, Bulgaria sunt rugati sa aiba in vedere conditiile meteo deosebite si sa se informeze in prealabil asupra ultimelor evolutii. Consulul Romaniei la Sofia, Silviu Catana, a declarat, ieri dimineata, ca, dat fiind faptul ca romanii sunt printre cei mai numerosi dintre strainii afectati de vremea nefavorabila in Bulgaria, a solicitat un sprijin expres din partea Ministerului pentru Dezastre si Calamitati.