Titlul articolului de fata ni l-a sugerat chiar viceprimarul Comarnicului – Sorin Peticila – pe care joi, 24 ianuarie a.c., l-am intalnit la sediul Sucursalei orasenesti a Hidro Prahova, unde purta un dialog presarat cu numeroase acuze cu un localnic. Cetateanul – pe numele sau Gheorghe Moraru – era tare pornit impotriva vicelui si a intregii administratii din oras deoarece, nemultumit de calitatea apei pe care o primesc la robinete cele circa 4.000 de suflete din cartierul Ghiosesti, spunea cat il tinea gura: „Noi am gospodarit izvorul Bolovani; noi am realizat captarea, am bagat tuburi ca sa avem apa buna, iar fabrica de apa plata ne-a luat totul. Cand ati vandut izvorul ati intrebat satul? Noi, acum, bem pamant si de aceea ne vom duce sa taiem apa pentru fabrica!” Si a plecat val-vartej din biroul directorului Sucursalei, desi viceprimarul Peticila dorea sa-i dea toate explicatiile si sa-i spuna adevarul despre cauzele care au generat situatia critica in care se afla cartierul Ghiosesti in ceea ce priveste calitatea apei. Noi, insa, am ramas, si aveam sa aflam „izvorul” nemultumirilor celor din Ghiosesti, discutand atat cu vicele, cat si cu directorul Sucursalei – Teodor Mititelu, si cu coordonatorul tehnic al acesteia – Ion Badea.
„Este o insulta, o calomnie, afirmatia care se vehiculeaza la adresa mea si a Consiliului Local, ca am vandut apa celor din Ghiosesti. Izvorul Bolovani – de care pomenea concetateanul nostru – a devenit astfel un adevarat bolovan de gatul administratiei locale, desi situatia este cu totul alta decat cea pe care o percep si o colporteaza oamenii din Ghiosesti – avea sa ne declare viceprimarul Sorin Peticila. Izvorul cu pricina se afla in amonte de alte surse de apa si are un debit de numai 0,2 litri pe secunda, influenta sa asupra aprovizionarii cu apa in Ghiosesti fiind insesizabila. Intr-adevar, izvorul a fost concesionat noii fabrici de apa plata, dar aceasta inca nu functioneaza si nu are cum sa lase Ghiosestiul fara apa. Iar in acest aspect, singura mea vina – daca exista vreo vinovatie – este ca am fost presedintele Comisiei de licitatie – formata din reprezentanti ai institutiilor locale si judetene – si am dus la indeplinire o hotarare a Consiliului Local. Cauzele necazului oamenilor din Ghiosesti este altul, noi il cunoastem si chiar am intervenit pentru rezolvarea situatiei, dar de aceasta profita unii pentru a manipula cetatenii”.
Ei bine, faptul ca la robinetele cetatenilor din Ghiosesti curge apa tulbure avea sa ni-l explice, inclusiv cu documente, directorul Mititelu. „Practic – ne spunea acesta – aprovizionarea Ghiosestiului cu apa potabila se face din sursa Valea Beliei, izvorul Bolovani si captarea Galgoaie – pe care o reclama oamenii ca fiind vanduta – constituind doar o problema de suflet pentru ca intr-adevar, ei au realizat captarea si se aprovizionau cu apa de acolo. Acum insa, problema aprovizionarii este mai complexa, debitul necesar fiind, de fapt, mult mai mare, iar captarea si, implicit, izvorul cu pricina, nu mai sunt hotaratoare in alimentarea cu apa a celor 4.000 de oameni. Asadar, acum, sursa de apa Valea Beliei nu mai poate fi utilizata deoarece apa are un grad foarte mare de turbiditate. Cauza nu este fabrica de apa plata, cum spun oamenii, ci exploatarea forestiera din amonte de captarile sursei, iar situatia nu este noua”. La acest moment, directorul mi-a si prezentat o adresa catre 10 institutii responsabile, care a fost inaintata – atentie, pe 2 noiembrie 2007 ! – si in care se mentiona: „…va informam ca sursa de apa potabila «Valea Beliei» …nu mai poate fi utilizata datorita gradului foarte ridicat de turbiditate. Cauza principala o constituie exploatarea forestiera din bazinul hidrografic al paraului Valea Beliei, amonte de captarea de apa…Pe o distanta de cca. 2 km, tractarea masei lemnoase se face exact pe albie, antrenand aluviuni ce conduc la un grad foarte ridicat de turbiditate a apei, ce nu poate fi adusa in parametrii de potabilizare…” Reclamatia comarnicenilor nu a ramas fara ecou deoarece, printr-o adresa a SGA Prahova, catre Directia Silvica a judetului, se solicita, in 22 noiembrie, respectarea obligatiei legale „de a desfasura activitatea de exploatare a masei lemnoase astfel incat sa nu produceti deteriorarea calitatii apei”. Iar, in mod expres, se preciza: „In acest scop, veti inceta imediat desfasurarea lucrarilor si veti lua toate masurile care se impun in vederea remedierii situatiei”. Evident, a celei legate de sursa de apa din Valea Beliei. Numai ca, daca atunci, activitatea forestiera a fost sistata – era si sfarsitul anului, veneau sarbatorile – acum, odata ce vremea s-a…dezghetat, exploatarea lemnoasa a fost reluata, generand necazul cel mare al locuitorilor din Ghiosesti, lipsiti de apa potabila la robinete.
De asemenea, despre sursa de apa „Valea Beliei” aveam sa aflam – de la aceiasi reprezentanti ai SC Hidro Prahova – ca desi respectiva priza de apa „a suferit” o reparatie capitala – inlocuindu-i-se, total, conducta de aductiune si realizandu-se o camera de linistire a apelor, „aceasta nu are o camera de captare dupa toate normele si nici sistem de filtrare si tratare. Abia pentru acest an sunt prevazute astfel de dotari, Consiliul Local alocand, inca de anul trecut, 5,2 miliarde de lei, lucrarile urmand sa inceapa, efectiv, prin luna aprilie”.
Cu alte cuvinte, factorii responsabili trebuie sa intervina din nou la Directia Silvica pentru sistarea exploatarii lemnoase pe Valea Beliei, deoarece apa care ajunge de aici, la cetateni, este serios afectata. Cu atat mai mult cu cat Directia de Sanatate Publica ne-a precizat ca, in astfel de cazuri, „se impune intreruperea temporara a distributiei”, iar autoritatile locale vor trebui sa care apa cu cisterna pentru a aproviziona populatia din Ghiosesti cu apa potabila!
Leon CHIRILA