Debit crescut la Barajul Paltinu

Luni, 21 ianuarie, intre orele 12.00 – 14.00, Sistemul de Gospodarire a Apelor Prahova va efectua diverse probe la Barajul Paltinu, constand in evacuarea unui debit de 50 metri cubi/secunda, ceea ce reprezinta o suplimentare de circa 44 m.c./sec, fata de debitul evacuat pana in prezent. In consecinta, se recomanda agentilor economici si populatiei ca, in ziua amintita, sa nu desfasoare activitati in albiile cursurilor de apa Doftana si Prahova.
Statiile de epurare ale Romaniei – defecte
Doar 14 din cele aproape 400 statii de epurare din orasele cu peste 2.000 de locuitori respecta legislatia, arata datele Agentiei Nationale Apele Romane.
In acest context ANAR a cerut autoritatilor locale si judetene, precum si agentilor economici sa urgenteze, in 2008, investitiile in modernizarea si constructia retelelor de canalizare si a statiilor de epurare.
De asemenea, mai putin de patru la suta din sistemele de canalizare sunt conforme.

Linie rosie SUA – Iran

Americanii vor instala trei linii telefonice intr-un parc din Manhattan, pentru a vorbi direct cu cetatenii iranieni. Initiativa apartine unei organizatii americane favorabile negocierilor dintre Washington si Teheran, iar aparatele sunt vechi si rosii, pentru a aminti de firul rosu folosit de americani si sovietici, in perioada Razboiului Rece.
Liniile directe cu Iranul vor fi disponibile sambata intre orele 11 si 13. Pana acum, sute de iranieni si-au manifestat interesul de a dialoga cu americanii.

Vanatoarea in Delta Dunarii, interzisa

Vanatoarea in Delta Dunarii va fi interzisa. Ministrul Mediului, Attila Korodi a declarat ca a trimis o scrisoare catre Ministerul Agriculturii pentru interzicerea vanatorii in Delta Dunarii. Potrivit acestuia, masura ar urma sa intre in vigoare imediat, astfel ca din acest an sa nu mai existe posibilitatea vanatorii in Delta.

Bulgaria cere Moscovei sa-i restituie arhivele

Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, a inaintat cererea oficiala Moscovei, facand referire la arhivele de Stat transferate in Rusia in anii ’40, la inceputul regimului comunist din Bulgaria.
Actiunea a marcat debutul unei vizite de doua zile a presedintelui rus Vladimir Putin la Sofia. La sfarsitul lui 1944, regentii regelui minor Simeon al II-lea si membri ai Guvernelor bulgare din 1940 pana in 1944 au fost dusi la Moscova pentru a fi interogati, odata cu ei fiind luate si numeroase documente de arhiva ale Guvernului si palatului regal. Bulgaria a mai solicitat, in 1991, restituirea arhivelor, insa fara rezultat.