Interviu cu directoarea Asociatiei Microregiunea Turistica Muntii Bucegi

Asociatia Microregiunea Turistica Muntii Bucegi (AMTMB) a fost infiintata la sfarsitul anului 2006, fiind formata din localitatile Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Rasnov si Bran, cu sustinerea celor doua consilii judetene din Prahova si Brasov. La jumatatea anului trecut, administratiile componente ale AMTMB si-au depus candidatura pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013 (eveniment asimilabil unei Olimpiade de Iarna pentru tineret). Candidatura le-a fost acceptata, iar gazduirea Festivalului Olimpic de catre aceasta regiune va deveni realitate daca, pana in 2009, localitatile vor dovedi ca pot asigura dotarile necesare desfasurarii unui astfel de eveniment.
Tot anul trecut a fost demarata procedura de intocmire a unui plan de dezvoltare integrata pentru toate cele sase localitati – plan a carui realizare ar putea fi cofinantata de Organizatia Mondiala a Turismului (OMT). Planul ar trebui sa traseze niste linii de dezvoltare unitara a intregii regiuni, pe principiul complementaritatii infrastructurii turistice din cele sase localitati. Ca prim pas pe calea acestui demers, reprezentantul unei firmei de consultanta austriaca, Kohl & Partner, a vizitat in toamna zona Muntilor Bucegi, pentru a-si face o idee despre potentialul turistic al acestei regiuni. In viitorul apropiat, s-ar putea ca alte doua localitati sa se alature AMTMB. Este vorba despre comuna brasoveana Moeciu si despre comuna damboviteana Moroeni, acestea fiind singurele doua localitati neincluse in Asociatie, desi au teritorii administrative care fac parte din Parcul Natural al Muntilor Bucegi. Mai multe despre AMTMB, am retinut de la directoarea Carmen Francu (foto).

– Ce-a zis austriacul cand a vazut Bucegii?
– Trebuie spus, de la bun inceput, ca acest consultant a venit pur si simplu sa viziteze zona. Toate observatiile pe care le-a facut le-a scris intr-un carnetel, la al carui continut eu, una, nu am avut acces. Firma Kohl & Partner a fost angajata de catre Organizatia Mondiala a Turismului si acolo isi va trimite raportul. Pe baza acestui raport, OMT va hotari daca merita sa investeasca niste bani in realizarea unui plan de dezvoltare integrata pentru zona Muntilor Bucegi.
– Totusi, nu l-ati prins la o cafea, sa-l intrebati ce parere are despre Sinaia, Busteni, Predeal, Rasnov?
– La o cafea, l-am intrebat, evident. A zis ca, fara discutie, zona este foarte-foarte frumoasa. Intr-una dintre zile, am fost cu el la Crucea de pe varful Caraiman. Era o zi superba; panorama acelui loc i-a placut atat de mult incat, a spus el, nu mai are nevoie sa vada nimic altceva pentru a-si da seama de potentialul zonei. Ceea ce ne lipseste sunt, insa, strazile bine ingrijite si casele frumos impodobite. Ne lipsesc florile. Flori pe strada, flori la geamuri, flori in curti. Flori, flori, flori – care pot schimba total fata unui loc. Un alt lucru care ne lipseste este uniformitatea constructiilor, un regulament urbanistic care sa impuna cladirilor din statiunile de munte sa arate intr-adevar a cladiri din zona de munte, nu sa aiba turnuri si turnulete… Cam acestea au fost comentariile consultantului.
– Austriacul v-a zis ca ii place natura, nu si cum arata orasele?
– Astfel de observatii venite din partea unor specialisti in turism nu reprezinta o noutate. Cu catva timp inainte de vizita consultantului austriac, prin Predeal a trecut secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului. Am stat putin de vorba cu dansul si a zis „Zona e minunata, imprejurimile sunt excelente, dar cand vad o cladire albastra cu multa sticla, iar langa ea o casa cu turnulete, nu stiu ce sa zic… Asa ceva nu e normal sa se intample…”.
– De ce a ajuns zona aceasta atat de frumoasa sa arate atat de urat din punct de vedere edilitar?
– Ar trebui sa-i intrebam pe cei de la serviciul de urbanism al fiecarei primarii. Cine merge in strainatate vede cum poate arata o localitate de munte sau un ansamblu de localitati: toate casele au regim de inaltime P+2, iar acoperisul lor o deschidere de fix 120 de grade. Masurate cu raportorul! Aceasta da cladirilor un aspect unitar. Acolo nu vezi case albastre, verzi sau orange. Trebuie sa va spun ca, in schimb, consultantul austriac a apreciat foarte tare orasul Rasnov, pe care l-a prins intr-o vreme cand inca erau trandafirii in floare. Primarul din Rasnov, din punctul asta de vedere, are un mare merit. Desi nu i-a sprijinit financiar pe locuitori sa-si ingrijeasca mult mai atent casele, a gasit alte modalitati de a-i stimula. Celor cu locuinte foarte frumoase le inmaneaza niste diplome simbolice: „Primul gospodar al orasului”, „Cea mai frumoasa casa”… In plus, a dat fiecarui proprietar de casa situata la sosea butasi de trandafiri pe care sa-i planteze in curte – asta deoarece numele Rasnovului are la origine cuvantul „rosa” – trandafir.
– In eventualitatea ca va fi realizat, planul de dezvoltare integrata va fi adoptat de toate administratiile localitatilor care compun AMTMB – fie sase, cate sunt acum, fie opt, cate ar putea deveni, luand in calcul si comunele Moeciu si Moroeni?
– Noi asa ne dorim, ca planul sa joace rol de lege. La momentul adoptarii lui, bineinteles, va fi discutat cu consiliile locale, cu oamenii din fiecare localitate si cu firmele care au investitii acolo. Planul nu va fi impus, ci va trebui acceptat de fiecare comunitate in parte. Oricum, mai avem pana atunci. Realizarea planului poate dura sase luni sau chiar un an. Din cate stiu eu, lucrul la el nici nu a inceput inca.
– In privinta Festivalului Olimpic al Tineretului European, s-a stabilit ce localitati ar putea gazdui fiecare proba sportiva in parte?
– Deocamdata, se stie ca Brasovul va organiza competitiile care au nevoie de „gheata”, adica acelea care se desfasoara in cadrul unui patinoar, si ca localitatile membre ale Asociatiei vor gazdui probele care au nevoie de „zapada” – cele care se desfasoara pe partii. Nu este, insa, nimic batut in cuie. Daca, de exemplu, s-ar gasi cineva care sa construiasca un patinoar omologabil in Sinaia, atunci o parte dintre probele care au nevoie de „gheata” s-ar putea desfasura la Sinaia. Reprezentantii Comitetului International Olimpic vor veni in Romania pentru a face aceste nominalizari. Mai trebuie spus ca reprezentantii CIO ne pot retrage candidatura daca, la verificarile pe care le vor efectua in urmatorii doi ani, vor constata ca nu ne-am respectat obligatiile asumate initial. Din cate stiu, exista un plan de rezerva pentru organizarea Festivalului. In cazul in care se va dovedi ca Festivalul nu va putea fi gazduit de Romania, va fi gazduit de Norvegia.
Ionut STANESCU