Specialistii sustin ca anumite tipuri de cancer pot fi evitate si starea generala de sanatate – imbunatatita, daca adoptam un stil de viata sanatos. A fost intocmit un Cod european contra cancerului, ale carui prevederi vi le prezentam:
* Nu fumati. Fumatori, lasati-va cat mai repede posibil si nu fumati in prezenta altora. Daca nu fumati, nu incercati aceasta.
* Daca sunteti consumatori de alcool, bere, vin sau spirtoase, moderati-va consumul la maximum doua pahare pe zi- daca sunteti barbat, si un pahar pe zi- daca sunteti femeie.
* Cresteti de cinci ori cantitatea consumata de legume si fructe proaspete zilnica. Mancati frecvent cereale cu continut mare de fibre. Limitati consumul de alimente cu continut de grasimi animale.
* Evitati sa deveniti supraponderali.
* Faceti miscare si exercitii fizice, zilnic.
* Nu va expuneti excesiv la soare si evitati arsurile solare, in special in copilarie.
* Aplicati reguli stricte care au drept scop prevenirea expunerii la orice substante care cauzeaza cancer. Respectati toate instructiunile de protejare a sanatatii si securitate referitoare la substante care pot cauza cancer. Respectati recomandarile pentru protectia impotriva iradierilor.
Exista programe de sanatate publica pentru prevenirea dezvoltarii cancerului sau care sa creasca probabilitatea de vindecare a acestuia:
* Faceti regulat testul citologic daca aveti peste 15 ani. Participati la programele de control organizate pentru depistarea cancerului de col uterin.
* Verificati-va sanii in mod regulat. Participati la programele organizate de control mamografic daca aveti peste 50 de ani.
* Daca aveti peste 50 de ani, faceti regulat controlul cailor digestive.
* Participati la programul de vaccinare contra infectiei cu virusul hepatitei B.
Multe cazuri de cancer pot fi vindecate daca sunt depistate in faza timpurie. Mergeti la doctor daca aveti un nodul, o rana care nu se vindeca (chiar si in gura), o alunita care isi schimba forma, marimea sau culoarea, sau o sangerare anormala. De asemenea, adresati-va medicului daca aveti probleme care persista, cum ar fi tusea, raguseala, modificari ale tranzitului intestinal sau urinar, ori pierderi mari in greutate care sunt inexplicabile.