Lucian AVRAMESCU
Luni dupa-amiaza, intr-o mina dezafectata din Maramures, trei hoti de fier vechi au fost blocati in adancuri de prabusirea unor grinzi. Doi au reusit sa iasa. Al treilea, Vasile Balaj, de 48 de ani, a ramas captiv sub daramaturi. O televiziune arata pe ecran fila de buletin cu poza celui ramas prizonier in adancuri. Un barbat supt la fata, cu o privire haituita. Portretul din buletin vorbeste despre un om amarat, care n-a intalnit foarte des bucuria de a trai.
Marti, echipele de salvare se aflau la trei metri de cel prins intre moloz, grinzi, resturi de anrocamente. Vorbeste. Salvatorii, fosti si actuali mineri, incearca sa afle amanunte. Victima spera. Se plange ca are din ce in ce mai putin aer. Respira probabil intr-un spatiu limitat. Salvatorii, aflati si ei tot la 200 metri adancime, pot deveni in orice clipa victime. Se inainteaza prudent.
Deasupra, in Romania, cea de la lumina zilei, se intampla diverse. Aflam ca trimitem trupe, la nivelul unei companii, in Ciad. Cei care au urmarit vizita presedintelui Sarkozy la Bucuresti, aflasera mai demult. Din gura presedintelui Basescu si din cea a francezului, jovial si multumit ca suntem “in marile proiecte europene” alaturi de Franta. Unul din proiectele europene ale Frantei este sa atraga cat mai multe tari cu trupe militare in Ciad. Tara din centrul Africii, fosta colonie franceza, e bogata in petrol. Acum e bogata in sange pe strazi. Un razboi civil dur si primitiv face sa se spintece frate cu frate. De altfel, seful rebelilor este, inteleg, nepotul presedintelui tarii. Francezii sunt cu presedintele. Romanii, deduc tot din declaratia presedintelui nostru, tin si ei cu “marile proiecte” ale Frantei.
Fara a fi razboil civil, presedintele nostru se cearta cu ministrul de razboi, Melescanu. Cica el si Cioroianu, acesta din urma ministru al priceperilor externe, ar fi decis de capul lor sa trimita 120 de militari in Ciad. Seful statului stia doar de doi militari. E limpede ca cineva minte. Mint ministrii liberali sau minte presedintele Romaniei? Sesizez doar o neconcordanta. Domnul Basescu, a carui principala atributie este legata de politica externa a Romaniei, a declarat ferm, la Cotroceni, la un metru distanta de presedintele Sarkozy, ca Romania isi va face datoria fata de deciziile Europei si Frantei trimitand in Ciad “forta militara”. Sa insemne, in mintea fostului comandant de nava, forta militara doi insi? Indoi-m-as!
Miercuri, la 200 metri sub pamant, hotul de fier vechi Vasile Balaj nu mai dialogheaza cu echipele de salvare. I se vad picioarele. Niciun sunet. Unii trag concluzia ca a murit. Se inainteaza cu dificultate, cu spaima ca peretii minei parasite se vor surpa. In era navetelor cosmice, a internetului si a operatiilor pe cord facute prin calculator si roboti, cu chirurgul la New York si pacientul la Paris, tehnologia e neputincioasa in operatia de trimitere a unui tub cu oxigen, prin peretii pamantului, pana la gura arsa de sete si de lipsa de aer a nefericitului Vasile Balaj. Omul asta a coborat sub pamant sa fure grinzi de fier pentru a-si intretine familia. Era unica lui sansa. Extradat din mina in care a lucrat o viata, s-a intors la ea ca la o sansa si ca la un mormant. “Ce-a cautat a gasit”, glasuieste cinic un bucurestean. A cautat viata, bani pentru mancare. A gasit moarte. Dar poate ca Vasile Balaj n-a murit.
Joi dimineata. Cautarile au fost reluate. Niciun semn ca hotul de fier vechi mai traieste. Aseara, unii dintre cautatori au privit meciul de fotbal Israel-Romania. Am jucat ca niste mamaligi. Mutu, singurul jucator cu vana, si-a asumat sarcina si meritul de a face tot. A driblat, a sutat, s-a certat cu arbitrii, a executat loviturile libere. Le-a executat cum trageam eu in curtea scolii si nimeream nu poarta, ci turla bisericii. Ceilalti, pareau abia treziti din somn. Israelienii puteau sa ne bata usor cu 3-0. Am scapat cu 1-0. Salvatorii lui Vasile Balaj sunt lipsiti de entuziasm. Nimeni nu mai crede ca fostul miner e viu.
La suprafata e o zi de iarna-primavara. In Parlament, partidele se cearta pentru scaderea TVA-ului la alimentele de baza. Unii spun ca masura va imbogati negustorii de alimente. Altii – ca va usura viata amaratilor. Viata amaratului Vasile Balaj, coborat la 200 metri sub pamant pentru a fura fier vechi dintr-o mina parasita, nu va mai fi influentata in niciun fel.