Liberalii si social-democratii s-au inteles asupra unei formule de vot uninominal care presupune alegerea acelor candidati care au obtinut intr-un colegiu 50% plus unu din voturi si repartizarea celorlalte mandate intr-un sistem proportional in functie de scorul partidului la nivel de tara. Anghel Stanciu a declarat ca PNL a acceptat aceasta formula, iar PSD a cedat la desenarea hartii electorale care va fi facuta prin Hotarare de Guvern. Intelegerea s-a parafat inaintea intalnirii cu Asociatia Pro Democratia, programata pentru aseara. Intr-o intalnire intre reprezentantii PNL si PSD din grupul de lucru pentru votul uninominal, s-a cazut de acord asupra formulei de vot care va fi inaintata Parlamentului. Ea difera de varianta pe care Guvernul si-a asumat raspunderea.
Principiile sunt urmatoarele:
1. Pe baza coeficientului electoral se stabileste numarul de mandate care revin fiecarui partid intr-un judet. 2. Se atribuie mandatele candidatilor care obtin 50% plus 1 intr-un colegiu uninominal. 3. Restul mandatelor se distribuie proportional cu voturile insumate pe care partidul le-a obtinut la nivel de judet si apoi la nivel de tara. 4. Numarul de colegii este egal cu numarul de deputati si senatori. Deputatatul PSD Anghel Stanciu a declarat ca intelegerea este rezultatul unui compromis. PNL a acceptat ca acei candidati care obtin 50% plus 1 din voturi intr-un colegiu sa fie declarati castigatori, iar restul mandatelor sa se distribuie proportional cu scorul partidului. In schimb, PSD a cedat la chestiunea hartii electorale, pe care ar fi vrut-o prevazuta in lege, acceptand ca ea sa fie rezolvata prin Hotarare de Guvern, la propunerea unei Comisii speciale formata din reprezentanti ai tuturor partidelor.
Anghel Stanciu sustine ca a primit din partea partidului mandatul de a sustine aceasta formula si ca legea este aproape redactata, urmand ca, in cateva zile, sa ajunga in Comisie si apoi in Parlament.