In vremea domniei lui Teofil, cetatea Amoreea (care astazi nu mai exista), din crestina deveni iarasi pagana. Apoape toti locui-torii acestui mare oras revenira la cultul zeilor. Putini au fost crestinii care au ramas devotati lui Iisus Hristos. Acestia erau si cei mai de vaza cetateni din Amoreea, avand functii de conducere in armata imperiala si in administratia locala. Dintre acesti patruzeci si doi de crestini, care refuzau sa se supuna agarenilor (adica paganilor politeisti), ne sunt cunoscute doar cinci nume: Calist, Constantin, Teodor, Teofil si Vasois.
Tuspatruzeci si doi n-au putut fi invinsi de placerile lumesti, nici de patimile indelungate, ci au acceptat cu bucurie sa li se taie capetele ca mucenici crestini.
La aceeasi data se face pomenirea si a Sfintilor Mucenici Iulian, Evul, Maxim si Eufrosin. Primii doi au fost decapitati, al treilea a fost omorat prin lapidare, iar al patrulea fu asasinat prin obligarea de a bea apa clocotita.
Tot in 6 martie se comemoreaza gasirea Sfintei Cruci de catre Sfanta Imparateasa Elena si aflarea Sfintelor Piroane de catre crestini ramasi necunoscuti.
Mihai Stere DERDENA