Arme si flori

Ieri, in jurul orei 10,00, pe platoul din fata Palatului Culturii, s-au tras focuri de arma. O persoana rapita, aflata in portbagajul unei Dacii 1300, a fost scoasa si dusa imediat nu se stie unde.Cand am incercat sa-i aflam identitatea, nu a putut sa ne spuna niciun cuvant, avand calus in gura. Succesiune evenimentelor a fost halucinanta. Un caine a sarit intr-un autoturism, pe locul din dreapta soferului. Doua, ba chiar trei persoane s-au luat la bataie, in fata multimii. Nimeni nu a intervenit ! O mama care impingea un carucior de copil a fost gata-gata sa fie lovita de o masina ! Noroc cu abilitatea conducatorului auto. Desi, se poate spune ca vinovati au fost amandoi – atat femeia, care traversa pe loc nepermis, cat si soferul autoturismului, care depasise viteza legala. In vremea in care cele doua parti isi pasau vina de la una la alta, o persoana cu identitate necunoscuta a furat ceva din autoturism ! Nu a fost niciun cetatean din multimea aflata la fata locului, care sa furnizeze o informatie politiei ! Nici macar reprezentatii Tribunalului Prahova si ai altor institutii, care se aflau in zona, ce intamplare ! Deh, oameni si oameni…
***
„Multumim cetatenilor care au inteles ca, numai printr-o buna conlucrare intre acestia si fortele de ordine se poate realiza un climat de siguranta” a spus ieri, in acelasi loc – platoul din fata Palatului Culturii – comandantul Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, Iulian Bach, „martorilor” aflati la fata locului pentru a depune marturie ca da, ieri, 25 martie, a fost sarbatorita, la Ploiesti, Ziua Politiei Romane. Iar evenimentele consemante mai sus – focuri de arma, rapiri si alte nenorociri – au fost, nimic altceva, decat simulari. O parte din fata – indeobste nevazuta – a activitatii politiei prahovene. „Disciplina, daruire, curaj, integritate si fidelitate” – deviza sub care, zi sau noapte, zi de sarbatoare sau nu, agentii din cadrul IPJ isi fac datoria. Pentru ei este ceva banal a se lupta cu doi sau trei handralai, pentru noi – ceva iesit din sfera firescului. Chiar de Sarbatoarea Crestina Buna Vestire, politistii prahoveni au aniversat 186 de ani de la infiintare. Iar la sfarsitul demonstratiei, copii le-au oferit flori.
***
Arme si flori, ieri, 25 martie, de Ziua Politiei Romane. Flori in zi de sarbatoare crestina – Buna Vestire – special aleasa in vremuri de demult de catre domnitorul Dimitrie Ghica. Marelui Aga de-atunci, Mihaita Filipescu, seful politiei din acele timpuri, i-a fost inmanat drapelul pe care este reprezentata Maica Domnului, inaintea ingerului care-i aduce vestea cea buna.
Ieri, 25 decembrie 2008, politistii prahoveni si-au sarbatorit, pret de o ora, ziua. Apoi, au s-au intors la datorie.
(F.T.)