In toamna anului 2005, Consiliul Local Sinaia a votat un contract de asociere cu o firma de investitii imobiliare, AlfaRom Holding SA. Prin acest contract, Consiliul Local punea la dispozitie un teren in suprafata de 4.200 de mp – una dintre ultimele suprafete plane de aceasta dimensiune pe care orasul le mai avea – AlfaRom urmand sa construiasca aici trei blocuri cu sapte etaje si cu un numar total de 156 de apartamente. Proiectul era numit „Colina Florilor”. In contul celor 4.200 de mp cu care contribuia la aceasta asociere, Consiliul Local a primit 12 apartamente intr-unul dintre cele trei blocuri. Imobilele au fost finalizate la sfarsitul lui 2007. Dupa ce a receptionat cele 12 apartamente care i se cuveneau, in luna septembrie a anului trecut, Consiliul Local Sinaia a votat vanzarea acestora la pachet, pretul de pornire a licitatiei fiind 740.000 de euro fara TVA. La licitatie, organizata in ianuarie 2008, s-au prezentat o firma din Constanta, Corex & CB, si o persoana particulara, aceasta din urma retragandu-se dupa primul pas de licitare. Cele 12 apartamente au fost vandute, cu 750.000 de euro, catre societatea constanteana.

Marami Construct, via AlfaRom

Daca se impart cei 750.000 de euro obtinuti din vanzarea apartamentelor la suprafata de 4.200 de mp cu care Consiliul Local a contribuit la asocierea cu AlfaRom, rezulta un pret de 187 de euro/mp, cu circa 60 la suta mai putin decat preturile cu care se vand terenurile in acest cartier – terenuri care nu au, insa, dispozitia ideala a suprafetei cedate de administratia sinaiana.
Daca facem altfel calculul, impartind cei 750.000 de euro la 537 de mp – suprafata utila a celor 12 apartamente – obtinem un pret de 1.400 de euro pe mp util. Aceasta este, de asemenea, o valoare mult sub pretul pietei, agentiile imobiliare din Sinaia vanzand apartamente construite acum 30 de ani, in acelasi cartier, cu preturi intre 1.800 si 2.000 de euro pe mp.
Concluzia este de neevitat: afacerea dintre administratia sinaiana si firma AlfaRom nu a fost deloc profitabila pentru oras, singura care a castigat fiind societatea de investitii amintita, care, prin acest parteneriat, a avut ocazia sa ridice cel mai mare complex imobiliar construit in ultimii 20 de ani intre Breaza si Predeal. Un castigator secundar a fost firma de constructii Marami Construct, condusa de consilierul local liberal Cristian Burlacu si detinuta, potrivit Registrului Comertului, de Burlacu Leonard si Burlacu Mihaela (se pare, fratele si sotia acestuia) – societate care a edificat cele trei blocuri, luand in antrepriza lucrarea de la AlfaRom.

Consiliul Local a primit cele mai ieftine apartamente

O prima cauza pentru care parteneriatul cu AlfaRom nu a fost profitabil pentru oras a tinut de felul in care au fost evaluate contributiile celor doua parti. Considerandu-se ca suprafata de 4.200 de mp ce a fost acordata de Consiliul Local nu valora decat 335.520 de euro, iar aportul firmei AlfaRom urma sa fie de 4 de milioane de euro, contributia administratiei sinaiene a fost stabilita la 7,7 la suta din proiect. Prin urmare, Consiliul Local a primit 7,7 la suta din totalul celor 156 de apartamente, adica 12.
A doua cauza pentru care parteneriatul nu a fost profitabil l-a reprezentat felul in care au fost distribuite cele 12 apartamente care au revenit Consiliului Local Sinaia. 4 apartamente erau la parterul unui bloc, 4 erau la etajul intai, 3 la etajul al doilea si 1 la etajul al treilea. Potrivit ofertei de preturi pe care AlfaRom a publicat-o in presa cu un an inainte de terminarea blocurilor (aprilie 2006), pretul apartamentelor din „Colina Florilor” era cu atat mai mare cu cat acestea erau situate mai sus. De exemplu, un apartament cu trei camere situat la parter – Consiliul Local Sinaia primind o astfel de unitate – era vandut cu 67.900 de euro, in vreme ce pe un apartament identic, ca suprafata si camere, dar situat la etajul 6, AlfaRom cerea 81.700 de euro, adica cu 20 la suta mai mult. Astfel, administratia locala primea 7,7 la suta din suprafata totala construita, dar numai metric, nu si valoric.
A treia cauza a fost felul in care cele 12 apartamente au fost scoase la vanzare. In septembrie 2007, primarul Vlad Oprea a propus vanzarea lor la pachet, motivand ca, daca ar fi fost sa le vanda bucata cu bucata, Primaria ar fi riscat intarzierea procedurilor de valorificare a acestora. Vanzand apartamentele la pachet, insa, accesul cumparatorilor cu o putere financiara medie a fost blocat, la licitatie facandu-si aparitia doar cei care dispuneau de o suma minima de 880.000 de euro (740.000 plus TVA) pentru a putea participa. Din aceasta cauza, licitatia a fost un fiasco: s-au prezentat doar doi clienti, unul dintre acestia abandonand dupa primul pas de licitare. Asa s-a ajuns ca niste apartamente nou-noute sa fie vandute chiar mai ieftin decat cele construite acum trei decenii.

Doar o intamplare ?

Aparitia firmei Marami Construct ca subantreprenor al lucrarilor la „Colina Florilor” pare sa nu fie chiar atat de intamplatoare. In urma cu doua luni, directorul Marami Construct, consilierul Cristian Burlacu, intr-un interviu de rutina pe care l-a acordat publicatiei editate de Primaria Sinaia, a facut o declaratie care deschide calea spre foarte multe suspiciuni. Intrebat de reporter ce proiect a avut sau a sustinut cel mai mult in timpul celor patru ani de mandat, acesta a raspuns: „Un proiect pe care l-am sustinut a fost cel de asociere a Consiliului Local cu firma de investitii AlfaRom impreuna cu care a fost realizat un ansamblu rezidential pe Strada Lalelelor (n.n. – proiectul „Colina Florilor”). Ocazie cu care, dupa un calcul economic, eu fiind si in domeniu, am reusit sa arat si sa demonstrez ca suprafata de teren aferenta acestui proiect a putut sa devina foarte avantajoasa si sa aduca bugetului local o contributie destul de mare la finalizare”. Burlacu a omis sa declare, pentru publicatia Primariei ca, ulterior „sustinerii” sale, firma al carei director este a devenit unul dintre beneficiarii proiectului „Colina Florilor”.
Intrebat cum a reusit „sa arate si sa demonstreze” ca acest proiect avea sa fie profitabil pentru bugetul local si rugat sa mai faca inca o data aceasta demonstratie, Burlacu a refuzat sa ne raspunda, declarand ca accepta sa vorbeasca doar „neoficial”.
In procesul verbal al sedintei din septembrie 2005, in care Consiliul Local Sinaia a aprobat contractul de asociere cu AlfaRom, nu apare consemnata decat o singura interventie a lui Burlacu, iar aceasta nu se refera la randamentul parteneriatului care urma sa fie incheiat. In respectiva interventie, consilierul liberal cerea eliminarea unui articol din contractul de asociere – propunerea sa, respinsa la vot, fiind exact ceea ce solicita directorul AlfaRom, prezent si el la sedinta Consiliului Local.
Din oferta de preturi publicata in presa in aprilie 2006, rezulta ca toate cele 144 de apartamente care au revenit AlfaRom au fost vandute cu circa 10 milioane de euro fara TVA. Daca luam de buna evaluarea cu care s-a plecat la drum in asocierea dintre Consiliul Local si AlfaRom, aceea potrivit careia construirea celor trei blocuri costa 4 milioane de euro si adaugam, cu indulgenta, o rata a inflatiei de cate 10 la suta pentru anii 2006 si 2007 – care ar fi putut sa ridice preturile la materialele de constructie – ajungem la concluzia ca blocurile au costat maximum 4,84 milioane de euro. Daca firma lui Burlacu a facturat, sa zicem, un adaos comercial de 15 la suta la aceste cheltuieli, ajungem la un profit de peste 700 de mii de euro pentru Marami Construct. Marele castigator este, insa, societatea AlfaRom care, potrivit acestui calcul cat se poate de grosier, ar fi putut inregistra un profit de 4,5 milioane de euro din aceasta afacere.

„Au castigat doar mercenarii”

De retinut ca si consilierii firavei opozitii din Consiliul Local Sinaia – reprezentantii PSD – au votat, in septembrie 2005, in favoarea asocierii cu AlfaRom, si, doi ani mai tarziu, pentru vanzarea celor 12 apartamente la pachet. Presedintele PSD Sinaia, Ion Dilirici, incearca sa scuze grupul de consilieri social-democrati, spunand ca au fost influentati de felul de a fi al primarului Vlad Oprea: „Ori de cate ori incercam sa ne opunem, Vlad Oprea spunea ca suntem impotriva dezvoltarii orasului. Acesta a fost motto-ul lui in toti cei patru ani de mandat. Cine nu e cu el e impotriva orasului. Pana la urma, s-a dovedit ca, din acest contract, orasul a castigat foarte putin, cel mai mult castigand mercenarii de la firma AlfaRom”.

„Nu stam sa facem matematica”

Primarul Vlad Oprea, principalul promotor al acestui parteneriat, nu si-a gasit timp sa comenteze randamentul extrem de scazut al asocierii cu AlfaRom si nici propunerea sa, defavorabila pentru comunitate, de a vinde apartamentele la pachet. Desi, acum mai bine de o luna, prin intermediul ofiterului de presa al Primariei, l-am rugat sa ne spuna care considera el ca a fost beneficiul acestei asocieri, edilul nu ne-a transmis niciun raspuns. Cu zece zile in urma, cand am facut o noua tentativa de a-l aborda pe aceasta tema, primarul s-a aratat nervos: „Zi mai repede! Nu stam acum sa facem matematica! Unde vrei sa ajungi?”. Dupa aceasta reactie, s-a urcat in masina si a plecat.
Pentru a ne da seama cat de infructuos a fost parteneriatul cu AlfaRom, in termeni reali, trebuie spus ca banii cu care Primaria s-a ales in urma acestei afaceri echivaleaza cu suma pe care a trebuit sa o cheltuiasca pentru cumpararea unui vechi camin de nefamilisti si amenajarea, in interiorul acestuia, a 36 de unitati locative derizoriu de mici – pentru chiriasii evacuati din casele nationalitate. Astfel, cei mutati aici vor avea doar conditii de subzistenta, fiecare familie trebuind sa se multumeasca cu o garsoniera de 18 mp, opt familii fiind nevoite sa imparta aceeasi bucatarie.
Ionut STANESCU