Copiii mici care au un caine acasa prezinta mai putine riscuri de a dezvolta alergii respiratorii, potrivit unui studiu german publicat in European Respiratory Journal.
De multi ani, cercetatorii dezbat beneficiile detinerii unui animal domestic cu blana (caine sau pisica) in ceea ce priveste protejarea copiilor mici impotriva alergiilor, fara ca studiile realizate pana in prezent sa fi adus un raspuns definitiv.
Joachim Heinrich (de la Helmholtz Zentrum, Munchen) si echipa sa de cercetatori au monitorizat, de la nastere, timp de sase ani, 9.000 de copii care participau deja la alte doua studii ample asupra alergiilor.
Parintii au fost rugati sa completeze niste chestionare complexe si peste 3.000 de copiii au fost testati pentru depistarea anticorpilor specifici “sensibilizarii la alergeni”. “Sensibilizarea” este un raspuns imunitar, distinct, la o alergie clara.
Cercetatorii au descoperit ca detinerea unui caine in primii ani ai copilariei nu este asociata cu “o sensibilizare specifica la parul de caine”. In schimb, “prezenta unui caine acasa este clar asociata cu un nivel semnificativ mai scazut de sensibilizare la polen si alergenii inhalati”.
Cercetatorii nu au descoperit o asociere intre detinerea unui caine (10% din familii) sau intrarea in contact regulat cu un astfel de animal si dezvoltarea unor maladii sau simptome alergice (astm, eczeme, rinite alergice).
Cercetatorii estimeaza, insa, ca este prea devreme pentru a recomanda parintilor sa achizitioneze un caine, pentru ca nu au reusit inca sa stabileasca, precis, mecanismul care sa explice rezultatele studiului.
Potrivit lui Joachim Heinrich, protectia ar putea fi indirecta, mai ales prin puternica expunere a micilor proprietari de caini la numerosii germeni pe care companionul cu patru labe ii colecteaza din exterior si care circula pe blana lor. Expunerea precoce la multiplii agenti infectiosi ar putea stimula maturizarea sistemului imunitar.
Pentru a verifica daca influenta benefica asupra sensibilizarii la alergenii respiratori se mentine pe termen lung, cercetatorii au prevazut noi analize, care vor fi efectuate atunci cand copiii care au participat la acest studiu vor implini 10 ani.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următor***