Ultima vineri din Postul Pastilor se numeste Vinerea Patimilor, Vinerea Seaca sau Vinerea Mare. Crestinii au obiceiul de a tine, in aceasta zi, post negru, existand credinta ca, in acest fel, vor fi feriti de boli si le va merge bine tot restul anului.
Ieri, Biserica “Sfanta Vineri” a fost plina de prahoveni care venisera, in special, pentru a se impartasi. De asemenea, acestia se rugau pentru sanatate si pentru reusita in toate. Am stat de vorba cu o batranica, de la care am aflat ca a tinut post negru “pentru ca asa este bine, ca sa ma ajute Dumnezeu. In fiecare an am tinut si nu imi este greu. Credinta imi tine si de foame, si de sete in aceasta zi”.
“In Vinerea Mare, foarte multi crestini trec pragul Sfintei Biserici, fiindca oamenii au mare credinta in Dumnezeu”, ne-a precizat parohul sfantului lacas – Mihai Petre.
In Vinerea Patimilor a avut loc si ritualul spovedaniei, oamenii marturisindu-si pacatele preotului, pentru a fi iertate de catre Dumnezeu. “Foarte multi copii, dar si adulti au venit astazi sa se spovedeasca si sa fie impartasiti. Spovedania trebuie sa fie completa si sa nu se ascunda nimic din cele faptuite”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
Anemary Grigore