Ulei de floarea-soarelui din Ucraina, contaminat intentionat

O cantitate de 40.000 de tone de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, destinata Uniunii Europene, a fost contaminata „in mod voluntar” cu hidrocarburi, a precizat Comisia Europeana, care asteapta in continuare informatii de la Kiev.
Potrivit unui expert al Comisiei, „40.000 de tone de ulei contaminat” au fost transportate la bordul a sapte vase spre Franta, apoi distribuite in Franta, Italia, Olanda si Spania. Marea Britanie ar putea fi afectata doar din punct de vedere comercial.
„A fost adaugat in mod deliberat ulei mineral”, a spus expertul, fara a fi in masura sa precizeze pentru moment compozitia exacta a acestuia. Agentia spaniola pentru securitate alimentara a lansat, deja, o alerta, recomandand cetatenilor sa nu consume ulei de floarea-soarelui. Alerta va fi mentinuta pana cand se va determina ce produse sau marci au fost afectate, a precizat seful Agentiei pentru securitate alimentara din cadrul Ministerului spaniol al Sanatatii.
La randul sau, Franta a anuntat ca a retras 2.600 de tone de ulei, reprezentand intregul lot importat.
„Masurile pe care le-au luat statele europene afectate sunt suficiente”, a adaugat purtatorul de cuvant al Comisiei, reafirmand ca uleiul contaminat „nu prezinta un risc crescut pentru sanatate”. Analiza uleiului in Franta a evidentiat un maximum de „sapte grame de hidrocarburi la un kilogram de ulei”, a precizat el.
Contaminarea a fost semnalata de catre autoritatile franceze si privea un transport de ulei de floarea-soarelui din Ucraina care sosise in Franta la 23 februarie. Toate statele membre au fost imediat avertizate prin sistemul european de alerta.

Raul Castro schimba Cuba

Presedintele cubanez, Raul Castro, continua seria reformelor declansate in februarie 2008, cand a preluat conducerea tarii. El a decis cresterea pensiilor de stat cu 20%.
In plus vor fi marite si salariile angajatilor din domeniul justitiei. Masura va intra in vigoare de la 1 mai. Guvernul cubanez a anuntat ca, deocamdata, nu are resursele necesare pentru marirea tuturor salariilor angajatilor din Cuba.
De la preluarea presedintiei, Raul Castro a introdus o serie de reforme economice si sociale in Cuba, printre care ridicarea restrictiilor la achizitionarea de telefoane mobile si la DVD playere. In plus, cubanezii au voie sa se cazeze la hotelurile internationale, rezervate in trecut doar turistilor straini. In domeniul agriculturii, fermierii au primit dreptul de a-si planifica singuri productia agricola.

Cristiano Ronaldo, din nou jucatorul anului

Fotbalistul portughez al lui Manchester United, Cristiano Ronaldo, a fost desemnat pentru a doua oara consecutiv cel mai bun jucator din campionatul Angliei de Asociatia Fotbalistilor Profesionisti (PFA).
Atacantul in varsta de 23 de ani, care a inscris 38 de goluri in acest sezon in toate competitiile, i-a devansat pe Fernando Torres si Steven Gerrard (ambii Liverpool), Cesc Fabregas si Emmanuel Adebayor (ambii de la Arsenal) si David James (Portsmouth).
Ronaldo, care nu a fost prezent la festivitatea de premiere, trofeul fiind ridicat de antrenorul sau de la Manchester United, Sir Alex Ferguson, a declarat: „Sunt foarte fericit. Este un moment mare pentru mine, o mare onoare si o deosebita placere”.
Mijlocasul lui Arsenal, Cesc Fabregas, a fost distins cu premiul de cel mai bun tanar jucator al anului, devansandu-i pe Cristiano Ronaldo, Fernando Torres, Micah Richards (Manchester City), Gabriel Agbonlahor si Ashley Young (ambii Aston Villa).
Fostul fundas al lui Blackpool si al nationalei Angliei, Jimmy Armfield, in varsta de 72 de ani, a primit un premiu de merit pentru intreaga activitate.