Curtea Constitutionala turca s-a reunit ieri pentru a decide daca accepta sau nu sa se sesizeze in privinta unei cereri de a interzice Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare. Curtea trebuie sa decida aupra cererii de dizolvare a AKP si de instituire a interdictiei de a face politica pentru 71 dintre membrii sai, printre care premierul Recep Tayyip Erdogan – depusa in 14 martie de procurorul Curtii de Casatie Abdurrahman Yalcinkaya. Curtea Constitutionala va dezbate cererea mai intai pe forma si apoi pe fond.
Yalcinkaya acuza AKP ca a devenit un “focar de activitati antilaice”. Initiativa sa a alimentat tensiunile dintre aparatorii cei mai intransigenti ai laicitatii si sustinatorii Guvernului, care sunt in favoarea acordarii mai multor libertati religioase.
Dupa ce instanta va lua o decizie privind cererea, va fi organizata o conferinta de presa, potrivit responsabilului Curtii Constitutionale. Un verdict final in acest dosar este asteptat peste mai multe luni. AKP sustine ca nu mai are legaturi cu islamul politic si s-a definit ca un partid “democrat-conservator”. Mediile prolaice, foarte influente in cadrul armatei si magistraturii, acuza partidul ca vrea sa islamizeze Turcia, care are o populatie in proportie de 99% musulmana, dar regim laic. Criticii procurorului il acuza ca pune in pericol democratia pentru a lovi in AKP, care a obtinut 46,6% din voturi la alegerile legislative din luna iulie.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorIn Prahova,