Rusia, dorita in NATO
Reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO a declarat ca ar vrea sa vada Rusia in calitate de stat membru al Organizatiei Nord-Atlantice.
„Vorbind in calitate de mama si strateg si student si prieten de o viata al poporului rus, as vrea sa traiesc intr-o lume in care Rusia sa vrea sa devina membru NATO si in care Rusia sa atinga standardele pe care NATO le impune pentru deschidere, democratie, reforma, stat de drept si pe care noile state membre trebuie sa le indeplineasca”, a declarat Victoria Nuland .
Ea a subliniat ca aceasta este opinia sa personala, adaugand ca fostul presedinte rus Vladimir Putin a exclus anterior posibilitatea ca Rusia sa adere la Alianta Nord-Atlantica. Nuland a precizat ca spera ca Rusia va ajunge sa valorizeze NATO. „Cred, asa cum presedintele Bush i-a declarat presedintelui Putin si tuturor, la Bucuresti, cu ocazia Consiliului NATO-Rusia, avem multe de facut pentru ca (oamenii care stau) la mesele din bucatarie din Rusia sa inteleaga mai bine NATO contemporan”, a adaugat ea.
Nuland a declarat ca Ucraina si Georgia nu sunt inca pregatite sa adere la NATO. Ea a subliniat ca vor mai trece cativa ani pana cand cele doua foste state sovietice vor deveni membre cu drepturi depline ale Aliantei Nord-Atlantice.
Poluarea sufoca Budapesta
Record nedorit la Budapesta. Poluarea aerului din oras a atins cel mai inalt nivel, din ultimii zece ani, depasind nivelul recomandat in 115 zile din anul trecut, in timp ce normele europene prevad ca acest nivel nu poate fi depasit decat in 35 de zile dintr-un an. Specialistii considera ca orasul este pe cale sa devina cel mai poluat din Uniunea Europeana, iar autoritatile cauta mijloace de a reduce principala sursa de poluare – traficul auto.
Industria a facut, totusi, eforturi sa reduca emanatiile poluante, iar masinile vechi sunt inlocuite treptat cu altele noi, mai „curate”. Dar toate acestea nu pot compensa cresterea de-a dreptul dramatica a traficului auto. Dupa modelul occidental, mii de oameni s-au mutat in cartiere proaspat construite la marginea orasului si isi folosesc masinile pentru a merge la serviciu sau la cumparaturi, in lipsa unui transport public eficient. Consiliul Municipal incearca acum sa amelioreze situatia, prin metode preluate tot din Occident. O varianta este decretarea unei „zone verzi”, unde sa nu aiba acces decat vehiculele cel mai putin poluante.
O alta cale este taxarea circulatiei auto prin centrul orasului, aplicata deja la Londra si Stockholm si studiata la Praga si Vilnius. In acest caz, expertii se asteapta la proteste, deoarece oamenii nu vor intelege de ce trebuie sa plateasca pentru ceea ce era, pana acum, gratuit. Mai ales ca, in estul Europei, venitul mediu este inca mult sub nivelul celui de la Londra sau Stockholm.
Temperaturi record in SUA
Un val de canicula a afectat coasta orientala a Statelor Unite ale Americii. Printre orasele afectate de temperaturi de peste 40 de grade sunt New York, Washington, Boston si Philadelphia. Metereologii au declarat ca aceste temperaturi sunt anormale pentru acest interval de timp. Aceasta, avand in vedere ca zonele centrale ale SUA, in mod special in Michigan, Wisconsin si Indiana, au fost afectate de tornade si ploi. Din cauza vremii, mai multe persoane au decedat.
Coreea de Sud – fara guvern
Guvernul sud-coreean si-a prezentat demisia ieri dimineata. Executivul de la Seul a luat aceasta decizie in urma valului de proteste provocat de reluarea importurilor de carne de vita din Statele Unite. Premierul Han Seung-Soo si echipa sa de ministri si-au asumat prin demisie responsabilitatea in criza declansata luna trecuta si asteapta hotararea presedintelui Lee Myung-Bak privind viitorul cabinetului. Zeci de mii de sud-coreenii au protestat in ultimele saptamani fata de decizia adoptata in luna aprilie de executivul de la Seul, care punea capat embargoului impus in 2003 asupra importurilor de carne de vita din Statele Unite.
Sud-coreenii se tem ca produsele americane ar putea fi infestate cu boala vacii nebune, motivul initial al impunerii embargoului.
Comunistii intentioneaza sa dea jos
regimul de la Tiraspol
Partidul Comunist din Transnistria a anuntat ca intentioneaza sa demareze o campanie de colectare a semnaturilor pentru demiterea regimului de la Tiraspol, condus de Igor Smirnov. Partidul Comunist din Transnistria a organizat, la Bender, un miting de protest fata de „cresterea preturilor, tarifele exagerate, salariile si pensiile mizere”. Cei 400 de protestatari purtau pancarte pe care se putea citi: „Salariile si pensiile nu ne ajung pentru trai!”, „Dati cuvantul opozitiei!”. Liderul Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, a atribuit vina pentru scaderea nivelului de trai presedintelui Transnistriei, Igor Smirnov, si Guvernului de la Tiraspol. „Daca dupa actiunea de protest conducerea republicii isi va manifesta in continuare indiferenta, ne rezervam dreptul de a incepe colectarea semnaturilor pentru demiterea presedintelui si Guvernului”, a promis Horjan.
Pentagonul vrea un binoclu care “vede” undele cerebrale ale soldatilor
Pentagonul a acordat 6,7 milioane de dolari, ca investitie initiala, pentru dezvoltarea unui tip de binoclu care inregistreaza undele cerebrale ale utilizatorului, detectand amenintarile, dupa cum a anuntat compania Northrop Grumman.
Compania a precizat ca se afla la conducerea unui consortiu industial si stiintific creat pentru acest proiect, cunoscut sub numele de Cognitive Technology Threat Warning System (Sistem de alerta in caz de pericol bazat pe tehnologia cognitiva sau CT2WS). Sistemul va include o casca echipata cu electrozi, care va inregistra reactiile neurologice la prezenta sau absenta potentialelor amenintari. Informatiile transmise de creier vor fi invatate de sistem, „care se va modifica de-a lungul timpului, astfel incat soldatului sa ii fie prezentate intotdeauna date relevante pentru misiune”, se arata in text.
Contractul a fost acordat de Agentia pentru Proiecte Avansate de Aparare (Defense Advanced Projects Agency, DARPA), divizie a Penatgonului care se ocupa cu inalta tehnologie din domeniul militar. Proiectul vizeaza sa detecteze forte si vehicule inamice de la distante intre unul si 10 kilometri si va permite supravegherea teritoriul la un unghi de 120 de grade sau mai mare, se arata in documentele publicate pe site-ul DARPA.
Nici Northrop, nici armata nu au oferit alte detalii despre cum va functiona sistemul. Dupa faza initiala a proiectului, care va dura 12 luni si va costa 6,7 milioane de dolari, DARPA poate extinde contractul cu inca una sau doua faze, pentru a dezvolta subsisteme si un prototip final.