Stare de urgenta in California
Nordul statului este puternic afectat de incendii, iar regiunea a fost inclusa in starea de urgenta de catre guvernatorul Arnold Schwarzenegger.
Mii de locuinte sunt in pericol, flacarile devastand deja 100 de kilometri patrati de padure si vegetatie. Cea mai grava situatie se inregistreaza la 300 de kilometri nord de San Francisco, unde sute de persoane au fost evacuate.
Alte doua incendii importante au devastat regiunea San Fransisco, amenintand peste 1.000 de case. Pana in prezent nu au fost semnalate victime.
NATO sustine Kosovo
NATO va sprijini crearea unei noi forte de securitate in Kosovo, in locul actualului Corp de Protectie format mai ales din fosti membri ai gherilei albaneze. Noua forta va fi „profesionista si multietnica”, supusa controlului civil si echipata doar cu arme usoare. Decizia a fost adoptata de Consiliul NATO inaintea unei reuniuni a ministrilor Apararii din tarile membre. Secretarul general al NATO a precizat ca Alianta va ajuta la „perfectionarea institutiilor democratice” din Kosovo. Noile decizii vor fi cu siguranta criticate de Serbia si Rusia, care se opun independentei din Kosovo.
Ucraina nu mai vrea sa raporteze Rusiei
Ucraina vrea sa intrerupa relatiile cu Rusia, in ceea ce priveste informatiile militare. Mai exact, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a semnat un decret prin care stopeaza furnizarea de informatii despre bazele radar de la Mukachevo si Sevastopol catre Rusia. Rusia a denuntat acordul privind utilizarea bazelor radar din Ucraina din luna februarie 2008. Desi Moscova cumpara inca informatii de la aceste baze, Kremlinul intentioneaza sa puna capat acestei situatii. Decretul a fost semnat de Iuscenko din 9 iunie, dar documentul nu a fost inca promulgat.
Potrivit unei surse din Consiliul National de Securitate ucrainean, exista „motive clare” pentru care datele privind bazele radar sa fie tinute secrete. Bazele au intrat in functiune in 1979 si au trecut in administrarea Ucrainei dupa caderea URSS-ului. Rusia a folosit informatiile furnizate de acestea in baza unor acorduri internationale, platind pentru asta 1,3 milioane de dolari pe an.
Bulgaria concesioneaza plaje de la Marea Neagra
Guvernul de la Sofia a decis sa inceapa procedurile de concesiune pentru sapte plaje de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre.
Plajele sunt localizate in statiunile “St. Constantin si Elena”, “Nisipurile de Aur”, “Albena” si “Elenite”.
Ministrul Dezvoltarii Regionale, Asen Gagauzov, va fi presedintele comitetului care va organiza licitatia.
Potrivit “Legii Marii Negre”, concesiunea poate fi facuta pe o perioada de maxim 10 ani.
Guvernul a explicat ca, in urma concesionarii, plajele vor fi mai bine protejate, serviciile din statiuni vor fi imbunatatite, vor fi create noi slujbe, iar bugetul de stat va avea surse suplimentare de venit.