Desi vara nu si-a intrat inca in drepturi, zilele calduroase din ultima perioada dau batai de cap ploiestenilor. Daca, atunci cand merg pe jos, batranii si copiii – categorii de persoane considerate mai sensibile la caldura – pot sa se mai opreasca la umbra unui copac sau chiar pe o banca, pentru a-si mai trage rasuflarea, problema apare atunci cand acestia sunt obligati sa circule cu mijloacele de transport in comun. In interiorul acestora, la orele amiezii, dar chiar si mai spre seara, se creeaza o adevarata sauna, unde, cu greu se poate respira. Calatorii sunt nevoiti sa stea in caldura greu de suportat, singura solutie fiind deschiderea geamurilor mijloacelor de transport in comun sau circularea autovehiculelor cu prima usa deschisa. Insa, nu toti calatorii accepta aceste metode de „ventilatie”, motivand ca ba ii doare capul, ba maseaua, situatie in care chiar ca nu mai exista nicio portita de scapare.
Peste toate acestea, nici reprezentantii Regiei Autonome de Transport Public (RATP) nu au vesti prea imbucuratoare pentru ploiesteni, in aceasta privinta, cel putin pentru anul acesta. „Nu exista posibilitatea dotarii acestor mijloace de transport cu aer conditionat, in primul rand pentru ca ar costa foarte mult. Cheltuielile ar fi foarte costisitoare, in conditiile in care autobuzele trebuie sa opreasca in statii din 500 in 500 de metri. Daca ar fi mers pe o distanta mai lunga, s-ar fi putut lua in discutie aceasta posibilitate. Insa, ceea ce va pot spune este ca noile autobuze si troleibuze care vor fi achizitionate de catre regie vor fi prevazute cu instalatie de aer conditionat. Este vorba despre 50 de autobuze pe care dorim sa le inlocuim dintr-un total de 195 si 20 de troleibuze din 25 cate sunt in prezent. Insa, pentru anul acesta nu sunt prevazuti bani in buget pentru innoirea parcului auto.
Poate la o viitoare rectificare de buget sa fie luat in calcul si acest aspect sau daca nu, anul viitor”, ne-a declarat directorul tehnic al RATP, Ion Micu.
Camelia NASTASE