• interviu cu Vlad Oprea – primarul reales al orasului Sinaia
Dupa mai bine de o luna in care a colaborat doar cu publicatia autobiografica „Adevarul de Sinaia”, primarul Vlad Oprea a acceptat sa ne acorde un interviu. Evident, i-am pus toate intrebarile pe care i le-am fi pus in timpul campaniei electorale, daca ne-ar fi raspuns la telefon.

– Ce cauta un apartament de protocol la parterul unor locuinte de necesitate domnule primar?
– Orice Primarie are apartamente de protocol. Noi avem niste apartamente de protocol in cladirea CEC. In momentul in care s-a facut proiectarea la blocul Concifor, apartamentele de la CEC faceau obiectul unui litigiu. Eram la un pas de a le pierde. Trebuia sa ne asiguram ca vom avea o locuinta de protocol la Sinaia, indiferent de deznodamantul procesului. Sa nu fim nevoiti sa ne rugam toata ziua de hotelieri sa ne dea o camera libera. La Sinaia, vin delegatii…Acum, am castigat procesul si a trecut pericolul de a pierde apartamentele respective.
– Si ce-o sa se-ntample cu apartamentul de protocol de la Concifor daca nu le mai pierdeti pe alea de la CEC?
– O sa-l recompartimentam si o sa facem garsoniere tot pentru evacuati.
– Sunteti sigur?
– Da!
– Ce cauta cladirile alea mari pe Aosta 39?
– Sunt niste cladiri pe care le-a aprobat Consiliul si care se construiesc.
– Si dv ce ziceti? E bine sau e rau sa se faca 54 de apartamente acolo, iar in Sinaia sa fie ca-n Pipera?
– Ne e deloc ca-n Pipera. Lucrurile trebuie judecate de la caz la caz. Va dau exemplu de un oras. Mergeti la Monte Carlo si o sa vedeti cum arata Monte Carlo. Sunt cladiri foarte inalte si sunt sosele care trec pe sub cladiri. Si arata extrem de bine statiunea. Este extrem de aglomerata, dar, din punct de vedere urbanistic, s-a pus la punct. E bine imbinata si cu cladiri moderne si cu cladiri noi.
– Iar ne luati cu Monte Carlo!
– In perioada 2000-2004 s-a construit groaznic. In perioada 2004-2008 eu zic ca nu s-au construit cladiri asa de mari. Cu cateva exceptii, cand, poate, Consiliul a aprobat fortat de imprejurari…
– Care erau imprejurarile astea?
– Nu stiu, diverse lucruri. Lucrurile sunt complicate de spus acum… Nu radeti! Ca dovada ca nu vreau sa mai construim foarte mult si sa scapam de presiunea asta imobiliara din centru, am creat cele doua parteneriate, cu AlfaRom si Ozer, in doua cartiere mai indepartate de centru, in Platou si in Izvor. Al doilea element: construim zona turistica a Sinaii in zona telegondolei. Acolo avem proiecte mari de dezvoltare a orasului.
– Cum de-a luat Primaria, si de la AlfaRom si de la Ozer, doar apartamente situate la etajele inferioare, care sunt mai ieftine decat cele de sus.
– Asa a fost stabilit de catre comisia care a negociat contractele. Nu si-a dat nimeni seama ca, daca vor fi mai jos, vor fi mai ieftine. Din contra, am dorit ca ele sa fie mai usor accesibile. Vreti sa insinuati un lucru care chiar ma deranjeaza…Terenul pe care l-am pus la dispozitie firmei Ozer fusese scos la licitatie de doua ori cu 500 de mii de euro si n-a venit nimeni sa-l cumpere.
– Cladirile din Aosta 39 vor arata ca dracu.
– Nu stiu cum or sa arate. N-am vazut proiectul.
– N-au locuri de parcare.
– Au, au. Subterane. Asa s-a dat aprobare. Au exact cate apartamente. De-aia s-au si facut sapaturile alea mari la fundatie.
– O dati afara pe sotia lui Marius Nicolai de la Centrul Cultural „Carmen Sylva”, dupa cate v-a zis Marius Nicolai in aceasta campanie?
– Nu intra in atributiile mele sa fac asa ceva.
– Deci o dati afara!
– Nici vorba, nu trageti concluzii pripite. Daca-si face treaba acolo, va ramane.
– Dar preotului din Platou, care a jucat si el la opozitie in aceasta campanie, ii veti mai da bani pentru construirea bisericii?
– Evident ca voi da bani la biserica. Dar asta nu inseamna neaparat ca acea biserica va mai fi pastorita de preotul respectiv. Biserica se va construi pentru oamenii din cartier. Ramane de vazut cine va fi preot acolo.
– Deci sotia lui Nicolai scapa, dar il dati afara pe popa!
– Popa a fost bantuit de diavol in campania electorala. Oamenii au vazut lucrul asta. Afirmatiile sale au fost ale unui om stapanit de Satana. Am sa v-arat inregistrari facute de enoriasi. Sunt groaznice, infernale, de neimaginat. Din trei ore de slujba, o ora a vorbit numai tampenii. Lumea a plecat acasa oripilata. Erau copii mici care-si intrebau parintii ce sunt lucrurile alea pe care le spunea preotul. Am sesizat Patriarhia si, daca n-o sa ia nicio masura, o sa merg mai departe. In mod evident, il voi da in judecata.
– Contractul de sponsorizare pe care popa l-a scos de la sertar si l-a publicat in presa, inainte de alegeri, era cat se poate de interesant. Rezulta ca si el are mana de popa, dar si ca dv sunteti un zgarie-branza.
– Nu-i adevarat! Era un contract pe care il facusem in 2004 si care s-a materializat prin anumite donatii pe care le-am facut. Personal, i-am dat un candelabru care costase foarte mult, aproape 100 de milioane daca-mi amintesc bine, si care a ars in fosta biserica. Si inca multe alte lucruri.
– Dar nu i-ati dat cate 10 milioane de lei pe luna, timp de un an, asa cum prevedea contractul pe care il semnaserati.
– Asa e. Suma asta nu i-am dat-o. Dar nici el nu mi-a mai zis nimic de contract pana acum. Mai mult decat atat, a avut tupeul si nerusinarea sa spuna, in timpul slujbelor din campanie, ca Primaria nu i-a dat niciun ban anul asta. Am verificat in contabilitate si i-am dat peste 4 miliarde.
– Finantarea va continua?
– Evident ca va continua. Dar pentru biserica, nu pentru el. Un asemenea om, din punctul meu de vedere, nu poate sa slujeasca in aceasta zona.
– Am inteles ca va pregatiti sa controlati si Cazinoul…
– La Cazinou, lucrurile nu merg cum trebuie. Merg foarte prost, pentru ca, in afara de nunti, acolo nu prea se organizeaza mare lucru. Toata ziua, se fac nunti, care distrug Cazinoul. Scarile de la intrare sunt ciobite. In ultimii 4 ani de zile, nu s-a investit un leu in reamenajarea lui, cu toate ca se castiga destul de mult din exploatarea lui…In ritmul asta, in cativa ani, va trebui sa-l inchidem fiindca va fi la pamant. Covoarele din salile principale au disparut, am inteles ca au fost date la casat. Nu este administrat cum trebuie… E clar acest lucru…
– Asadar, vreti sa-l dati afara si pe directorul Andrei (n.n. – presedintele PD-L Sinaia).
– Nu stiu. Voi face o analiza si o sa vedem ce va spune controlul. Daca spune ca el este de vina, va trebui sa raspunda.
– Concluziile raportului de control vor fi scrise inainte de a incepe controlul?
– Sunteti rautacios! In niciun caz! Poate ca nu e Andrei de vina. Poate ca e de vina contabila, poate ca e de vina administratorul, poate ca e de vina portarul.
– Ce faceti cu celebrele personaje Stefan Vlaicu si Marian Panait? Raman pe baricade?
– Nu stiu, n-am avut o discutie. Marian Panait si-a facut foarte bine treaba in acesti patru ani de zile. S-a ocupat de imaginea orasului excelent. A deranjat cercurile de interese mafiote care stateau sa puna mana pe oras, pentru ca n-a putut sa fie corupt.
– Ha, ha, ha, ce gluma buna! Panait a deranjat mafia! Si cu Vlaicu?
– Nu stiu. N-am avut o discutie nici cu el.
– Ce faceti cu doamna jurist Ionita, care pierde pe banda rulanta procesele legate de casele nationalizate?
– Din pacate, la Primarie, nu vin multi juristi, iar la chestiunile curente, contracte, avize, doamna Ionita isi face treaba. Problema retrocedarii caselor nationalizate nu tine de jurist, tine de instante. Toate instantele din tara au dat casele nationalizate inapoi. Avem un exemplu clar: o casa de pe Strada Cuza Voda, pe care chiar doamna Ionita a castigat-o, a fost recastigata de proprietar la CEDO. CEDO a obligat statul sa-i dea proprietarului casa inapoi.
– Ce faceti cu departamentul de urbanism, care e condus de un tip care a absolvit metalurgia?
– La serviciul de urbanism, avem doi angajati care, recent, au absolvit un master in urbanism, Onorel Lovin si Ilie Voicu, daca nu ma-nsel.
– Arhitectura unui oras ca Sinaia poate fi data pe mana unor tipi care au facut un master in urbanism?
– Sa vorbesti de pe margine e usor. Gasiti-mi dv un arhitect care sa lucreze pe salariul de la Primarie, iar eu il angajez. Am scos de trei ori la concurs postul de arhitect si n-a venit nici dracu. Cine sa vina pentru salariul de doi lei din administratie. Ceea ce o sa fac, ca noutate, este ca o sa infiintez o comisie formata din arhitecti, cu care o sa ma consult.
– Cu toate ca se canonesc lucrand in administratia publica, multi dintre functionarii Primariei prospera. Vlaicu, care se vaita de lipsa banilor mai rau decat un pensionar, conduce un Ford Focus nou, Onorel Lovin, metalurgistul din fruntea serviciului de urbanism, are un Audi A4…
– Astea sunt prostii. Traim intr-o tara care e in permanenta miscare si toti romanii se descurca, au obsesia sa-si ia masini noi.
– Problema e daca se descurca pe socoteala serviciului de la Primarie.
– Astea-s prostii. Sunt masini luate in rate, in leasing…
– Cum apreciati calitatea angajatilor Primariei?
– Avem trei categorii de oameni. Unii care s-au angajat la Primarie pentru ca vor sa gaseasca aici un loc caldut si sigur, de unde sa iasa la pensie. Apoi, sunt multi care au venit la Primarie pentru ca vor sa faca ceva pentru oras – pe acestia nu stiu cat ii vom mai putea pastra. Si mai este o a treia categorie, de spagari, oameni care vin aici ca sa ia spagi.
– Ciocolate, sticle de whisky sau plicuri cu euro? Pe ce fel de spagi se merge?
– Tot felul de lucruri. Am mai discutat cu salariatii si se feresc. Oricum, le-am spus ca, in momentul in care ii voi prinde, ii voi da pe mana Parchetului. N-o sa am nicio retinere, indiferent ca va fi vorba despre secretara orasului sau mai stiu eu de cine…
– Cum de-ati pomenit-o tocmai pe doamna secretar Beatrice Radulescu intr-un asemenea context?
– Absolut intamplator. Nicio legatura cu acest subiect.
– Activitatea doamnei secretar cum o evaluati?
– Secretara e destul de slab pregatita si este orientata mai mult pe partea cu rujurile si cu make-up-ul. Se ocupa mai putin de problemele juridice. Sunt sigur ca, daca s-ar duce in sistemul privat, i-ar merge mult mai bine. Este o catastrofa.
Ionut STANESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorComarnic