Trei zile. Atat mai au la dispozitie demnitarii ca sa-si depuna declaratiile de avere pentru anul 2007. Termenul initial a fost 15 mai a.c., insa, Guvernul a prelungit perioada de depunere a documentelor pana la jumatatea acestei luni. Potrivit Legii Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), declaratiile trebuie depuse de catre toate persoanele care ocupa functii de conducere in institutiile guvernamentale, de cei din administratia locala, din domeniul financiar-bancar, de parlamentari, membri ai Guvernului, magistratii si procurorii, cat si de catre presedintele Romaniei. Persoanele care au obligatia depunerii declaratiilor de avere si nu se incadreaza in termenul fixat de catre Guvern vor fi controlate, din oficiu, de catre inspectorii ANI, riscand, totodata, amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.
In acest context, avand in vedere ca se apropie termenul limita pentru depunerea acestor documente, am dorit sa vedem care este situatia in Prahova. In privinta reprezentantilor din administratie – atat din cea locala, cat si din cea judeteana – tinand cont ca, doar cu extrem de putine exceptii, majoritatea acestora au candidat pentru un nou mandat, automat acestia si-au indeplinit si obligatia de a completa declaratiile de avere. In schimb, verificand documentele depuse de catre parlamentarii prahoveni in functie, am constatat ca, prinsi, probabil, cu activitatea din teritoriu – a se citi, mai exact, campania electorala, care inca nu s-a incheiat – unii dintre alesii neamului nu si-au mai facut timp si sa consemneze daca si-au mai adaugat ceva sau nu la averile deja detinute.
De exemplu, ultima declaratie de avere pe care si-a completat-o fostul prefect al judetului, Corneliu Popescu (PD-L), in calitate de deputat aflat la primul sau mandat, a fost pe data de 18.12.2007. De fapt, din decembrie anul trecut, de cand a fost investit in functie – in locul Robertei Anastase, acum europarlamentar – acesta este singurul document legat de avere pe care Corneliu Popescu l-a completat si din care am retinut ca nu are masina. Si tot fara masina este si un alt deputat, William Branza (PD-L), acest lucru reiesind din documentul completat pe data de 12.10.2007. Daca actualul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, si senatorul Constantin Gaucan, au datat ultimele declaratii de avere 20 octombrie 2007, respectiv 11 octombrie 2007, in schimb, parlamentarul prahovean care a uitat, cam de multisor, sa declare daca s-a imbogatit sau nu, este fratele liderului PRM, Marcu Tudor. Ultima declaratie completata de acesta din urma dateaza din 20 ianuarie 2006. Consultand-o, am constatat ca acesta este si proprietarul unei barci pneumatice, dar si al unui Opel fabricat in ’93 – cumparat la mana a doua. Senatorul Dan Mircea Popescu si-a completat declaratia pe 12 decembrie anul trecut, document din care reiese ca nici acesta nu are masina.
Sunt, insa, si parlamentari constiinciosi. Astfel, declaratii de avere completate pe anul in curs au depus, deja: senatorul Paula Ivanescu (PD-L) si deputatii Oana Manolescu (Asociatia Liga Albanezilor din Romania), Nicolae Paun (Partida Romilor Social Democrata din Romania) si Mihail Sireteanu (PSD). Daca, in ultimul caz, al lui Sireteanu, este vorba despre o completare a declaratiei de avere, dupa cum insusi a mentionat in scris, prin achizitia, in decembrie 2007, de catre sotia sa, a 4.000 mp de teren in satul Cocosesti, comuna Paulesti, in schimb, de departe, dupa cum scrie negru pe alb, cel mai „amarastean” dintre parlamentarii prahoveni este deputatul Nicolae Paun. Acesta n-are nici teren, nici masina, nici bijuterii sau obiecte de arta a caror valoare insumata sa depaseasca suma de 5000 de euro, nici conturi, nici macar datorii ori credite. Singura avere – o casa in Bucuresti si indemnizatia de parlamentar.
De mentionat, ca Prahova este reprezentata in Parlament de catre 5 senatori (Constantin Gaucan, Daniel Savu, Dan Mircea Popescu, Paula Ivanescu, Teodor Melescanu) si 14 deputati (Corneliu Popescu, Mihai Apostolache, William Branza, Romeo Hanganu, Ion Luchian, Oana Manolescu, Constantin Marin, Nicolae Paun, Gratiela Gavrilescu, Marian Saniuta, Mihail Sireteanu, Horia Toma, Adrian Semcu si Marcu Tudor). Reamintim ca noua dintre parlamentari (Daniel Savu, Mihai Apostolache, Romeo Hanganu, Ion Luchian, Constantin Marin, Gratiela Gavrilescu, Marian Saniuta, Adrian Semcu si Horia Toma) au fost candidati pentru alegerile locale si, ca atare, la momentul depunerii candidaturii acestia si-au onorat si obligatia de a completa declaratiile de avere.
N.DUMITRESCU