Daca ar fi sa ne luam dupa reclamele de pe masinile care circula prin urbe, am putea denumi Comarnicul, fara teama de a gresi, orasul brutariilor. Este o adevarata intrecere intre mesterii de aici de a face painea cea mai buna – mai ales pe vatra, care este apreciata nu doar de localnici, dar si de o buna parte dintre turisti, dovada ca inainte de a ajunge pe Valea Prahovei, fac o halta la Comarnic pentru a se aproviziona cu cateva paini.
Una dintre cele mai cunoscute brutarii, desi a pornit la drum de aproximativ doi ani, se numeste Cipatoni Prod SRL Comarnic, si-l are ca administrator, pe Ginel Rotila. Acesta a invatat tainele stravechii meserii de la mama sa, Emilia Carstei, care a lucrat 32 de ani in panificatie. De altfel, la sugestia acesteia a si construit brutaria. Executia in sine a cladirii nu i-a creat probleme cat, mai ales, cele doua cuptoare din caramida refractara, unde se coace painea pe vatra (foto 1). Si asta deoarece un singur mester din zona stia sa le construiasca, mos Cotei. Investitia a insumat aproximativ 300.000 de euro, dintre care 2 miliarde de lei vechi au fost credite bancare. In privinta gamei sortimentale, cei 18 angajati ai brutariei (foto 2) produc paine rotunda, franzela, paine neagra, chifle, cornuri, lipii, covrigi, precum si paine tip „Cipatoni” (de 100 grame, specialitatea casei). Una peste alta, aici se fabrica, zilnic, 5.000 de paini de diverse sortimente, dintre care aproximativ 70 la suta reprezinta paine pe vatra. Adica aceea care contine faina, apa, drojdie si sare, fara amelioratori. Daca, initial, painea se vindea mai mult la poarta brutariei si in oras, astazi, datorita calitatilor sale se comercializeaza prin 10 centre de desfacere din Sinaia, Predeal, Azuga, Busteni, Ploiesti, Barcanesti. In felul acesta si cifra de afaceri a firmei a crescut, treptat, ajungand la 14 miliarde de lei vechi.
• O investitie asteptata
Daca, in ceea ce priveste aprovizionarea cu paine sau alte sortimente de panificatie problemele erau rezolvate pentru locuitorii cartierului „Poiana”, nu la fel stateau lucrurile cand venea vorba despre celelalte produse alimentare (ulei, zahar, carne si preparate din carne, dulciuri, legume-fructe etc). Pentru procurarea acestora, localnicii erau nevoiti sa se deplaseze distante ceva mai lungi pana la cea mai apropiata alimentara. Atunci, lui Ginel Rotila i-a venit ideea de a construi, in curte cu brutaria, si un modern complex comercial. Asa ca, pe langa profitul adunat de la brutarie, a facut un nou imprumut la banca, in valoare de 3 miliarde de lei vechi, si s-a apucat de treaba. Complexul comercial „Antonia Market” (n.n. – Antonia vine de la numele fetitei sale, in varsta de 4 ani si jumatate) a fost dat in folosinta de circa doua saptamani creand, astfel, alte 10 locuri de munca (foto 3). In suprafata de 300 m.p., complexul comercial, in regim de P+M, cuprinde pe langa magazinul de desfacere a produselor agroalimentare, bar, terasa, plus alte dependinte. „Atat la paine, cat si la produsele agroalimentare am cautat sa tin preturile cat mai jos, iar marfa sa fie de calitate si proaspata. Numai asa voi atrage cat mai multi comarniceni din cartierul meu, iar pe de alta parte, pentru ca nu putini clienti ma cunosc, doresc sa fie multumiti de ceea le ofer”, marturiseste administratorul Rotila.
D. CONSTANTIN