Patru consilieri judeteni dorm sub cerul liber, iar unul – in casa de vacanta din Spania !

Dupa cum v-am informat intr-una dintre editiile de saptamana trecuta a ziarului nostru, toti alesii ploiesteni si-au completat declaratiile de avere si de interese, acestea fiind facute publice pe site-ul Primariei Ploiesti. Am vrut sa vedem daca acest lucru s-a intamplat si in cazul consilierilor judeteni care, la fel ca si colegii lor, aveau obligatia sa isi faca publice bunurile detinute in proprietate personala sau impreuna cu familia. Majoritatea alesilor judetului Prahova s-au achitat de aceasta obligatie, cu exceptia lui Georgica Diaconu, in dreptul caruia, pe site-ul Consiliului Judetean Prahova – www.cjph.ro – acolo unde sunt trecute si declaratiile celorlalti consilieri, in locul declaratiilor de avere si de interese apare cate o pagina alba.
Reale sau nu, declaratiile de avere ale unor alesi ne inspira “mila” fata de acestia, dat fiind ca la rubrica “cladiri”, patru consilieri nu au completat nimic. Este vorba despre Gheorghe Ionita, Gheorghe Neaga, Mircea Rosca si Andrei Valentin Sava, cel din urma fiind si cel mai tanar consilier, la numai 27 de ani. Si atunci cand este vorba despre autoturismele pe care le detin in dotare, alesii sustin sus si tare ca nu au in proprietate niciun autovehicul. In aceasta situatie se regasesc presedintele CJ Prahova – Mircea Cosma, si consilierii Mihai Adrian Albulescu, Emil Badescu, Ovidiu Cord, Radu Cezar Liviu Ionescu, Gheorghe Ionita, Virgil Mandru, Laurentiu Daniel Mitrea, Augustin Constantin Mitu, Geaman Adrian Tudor Moroianu, Dumitru Daniel Neagoe, Constantin Nemes, Andrei Valentin Sava, Ludmila Sfirloaga, Constantin Saseanu si Vasile Todosia. Dar iata care sunt averile celor care ne vor reprezenta judetul in urmatorii patru ani:
Mircea Cosma – presedintele administratiei judetene – detine doua terenuri intravilane in comunele Cornu si Bucov si unul extravilan in judetul Tulcea, are doua apartamente in Ploiesti si o casa de vacanta in Cornu, nu are niciun autoturism, in schimb a declarat ca foloseste autovehicule de la doua societati comerciale. Are bijuterii achizitionate intre anii1996-2008 in valoare de 6.000 de euro, conturi curente si depozite in suma de 19.000 euro, 1.600 $ si 25.400 lei impreuna cu sotia si nu are datorii. In ultimul an fiscal a realizat din salariu venituri de 89.723 lei, 6.806 lei din functia de consilier judetean si 3.530 lei ca membru AGA la Parcul Industrial Valenii de Munte. Din dividende, Mircea Cosma a castigat, in 2007, 26.500 lei, iar ca asociat sau actionar la diferite societati comerciale – 2.632 lei.
Dragomir Florin Auras – vicepresedintele CJ Prahova – are un teren si o casa in comuna Maneciu dobandite prin mostenire in anul 2006, detine un autoturism marca Dacia Logan cumparat tot in 2006, nu are active financiare; in schimb, are un credit contractat la BNR in valoare de 19.509 lei cu termen scadent in 2011. Anul trecut a realizat venituri ca angajat la Parcul Industrial Valenii de Munte in valoare de 24.000 lei, din indemnizatia de consilier local in cadrul Consiliului Local Maneciu – 3.600 lei, iar din actiuni detinute la SC International Sinaia – 97,5 lei.
Adrian Semcu – vicepresedintele institutiei judetene – nu detine terenuri in proprietate personala sau impreuna cu familia, are trei apartamente in Ploiesti, Urlati si Radauti, trei autoturisme – doua Dacia si un Cielo, nu are conturi si nici depozite bancare. Adrian Semcu are datorii la BRD in valoare de 60.000 de euro pe care trebuie sa le plateasca pana in anul 2017, credit contractat anul trecut. La rubrica venituri, acesta a trecut indemnizatia de parlamentar – 50.097 lei, dividendele de peste 100.000 lei si veniturile realizate ca actionar la trei societati comerciale – 102.780 lei.
In ceea ce ii priveste pe consilierii judeteni, printre cei mai bogati dintre acestia se numara fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova – Florin Serghei Anghel si Ovidiu Cord – un om de afaceri din Campina, aflat la primul mandat in administratia judeteana. Florin Anghel a trecut pe declaratia de avere patru terenuri in intravilan si unul in extravilan, doua case de locuit – una in Navodari si una in Voluntari – Pipera si trei case de vacanta – doua in Campina si una in Navodari, trei autoturisme – o Dacia, un Cielo si un Mercedes; diverse bijuterii achizitionate incepand cu anul 1975 in valoare de aproximativ 7.500 de euro; conturi si depozite bancare in suma de 2.940 euro si 411.099 lei, actiuni sau parti sociale pe numele lui si al sotiei in valoare de 233.025 lei. La capitolul venituri realizate pe anul trecut, Florin Anghel a completat suma de 26.844 lei, bani obtinuti din calitatea de salariat si administrator la doua societati comerciale; din dividende a incasat 59.806 lei, iar ca actionar la mai multe societati comerciale – 228.702 lei. Ovidiu Cord, consilier pe listele PD-L are opt terenuri in extravilan si unul in intravilan, trei case de locuit si o casa de vacanta in judetul Prahova, detinute impreuna cu sotia si nu detine niciun autoturism. A realizat venituri din salariu anul trecut in valoare de 99.360 lei, din cedarea folosintei bunurilor – 20.083 lei, iar ca asociat la mai multe societati comerciale – 485.000 lei.
Fostul vicepresedinte al CJ Prahova din mandatul trecut – Radu Ionescu – nu a avut prea multe de completat la rubricile din declaratia de avere si de interese. Acesta are un teren intravilan si o casa de locuit dobandite prin mostenire in Ploiesti, nu detine niciun autoturism si nici conturi si depozite bancare. La rubrica venituri realizate in anul fiscal incheiat, Radu Ionescu a trecut veniturile incasate din functia de vicepresedinte care s-au ridicat la suma de 68.000 lei. Nici fostul prefect al judetului Prahova – Alexandri Nicolae – in prezent consilier judetean nu este prea bogat. Acesta a declarat doua terenuri in intravilan, o casa de locuit, un autoturism Volkswagen Touareg, un cont in valoare de 22.000 lei si datorii de 39.000 lei. Anul trecut, acesta a realizat venituri din functiile de subprefect si prefect – 49.770 lei si din calitatea de actionar la o societate comerciala – 8.000 lei.
Singurul consilier care a avut ce completa la rubrica cadouri este Adrian Balanescu care sustine ca a primit un cadou de la o persoana fizica in valoare de 5.000 de euro. Cat despre locuinte in strainatate, cel care se poate lauda cu o asemenea proprietate este Geaman Adrian Tudor Moroianu care, la rubrica “cladiri”, pe langa doua apartamente in judetul Prahova, acesta a trecut si o casa de vacanta in Spania. In schimb, acesta sustine ca nu detine niciun autoturism si nici terenuri agricole, forestiere, intravilane sau extravilane. La “bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte arta si de cult, care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro, pe langa Mircea Cosma si Florin Anghel care au mentionat ca detin bijuterii in valoare de 6.000 de euro, respectiv 7.500 de euro, au avut ce completa si consilierii George Ionescu si Constantin Nemes. Ionescu a declarat bijuterii de aur in valoare de 11.000 de euro, iar Constantin Nemes – bunuri sub forma de carti bibliofilie – 510.000 euro si tablouri fara cotatie, pictori romani neconsacrati – 5.000 euro.
Camelia NASTASE