Rezultatele la BAC n-au fost pe masura asteptarilor

Rezultatele inregistrate la examenul de bacalaureat, de catre elevii Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza n-au fost, nici pe departe, pe masura asteptarilor conducerii institutiei. Astfel, dintre cei 128 de elevi, de la forma de invatamant de zi, inscrisi la BAC, au promovat examenele doar 80 (62,5 la suta). Candidatii s-au dovedit a fi cel mai bine pregatiti la disciplina istorie, dintre cei 20 de elevi care au optat pentru aceasta materie, 6 au luat nota 10, iar alti 7 elevi – intre 9,50 si 9,80. La acest obiect, cea mai mica nota a fost 5,85. Interesant de retinut si faptul ca 8 dintre cei 20 de elevi s-au inscris la Facultatea de Istorie din Bucuresti – sectiile Istorie, Relatii Internationale sau Istoria artei. Rezultate foarte bune (procent de promovabilitate 100 la suta) au fost inregistrate si la geografie – disciplina la care 80 la suta dintre candidati au obtinut note peste 9, precum si la limba engleza – obiect la care au promovat toti cei care si-au ales aceasta disciplina la BAC.
• Matematica le-a stricat vacanta multor elevi
Asadar, daca la profilul uman rezultatele sunt mult mai bune, comparativ cu cele din anul precedent, in schimb, la profilul real acestea sunt ceva mai slabe. La forma de invatamant de zi, de pilda, au fost respinsi 48 de elevi. Apoi, la fel ca si la alte licee, proba de matematica le-a dat mari batai de cap candidatilor. Astfel,la clasa a XII-a C, dintre cei 25 de elevi au picat 6, la a XII-a D – 18, iar la a XII-a E – jale, in sensul ca dintre cei 27 de elevi au picat… 22. Sub asteptari a fost, din nefericire, si evolutia elevilor de la clasa de invatamant seral, tinand cont de faptul ca dintre cei 22 de elevi, doar 2 (9,09 la suta) au promovat examenul de bacalaureat.
Directorul Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza, prof. Ion Barbut (in foto), invoca drept principal argument al acestor rezultate necorespunzatoare faptul ca „intrucat acestia sunt si angajati, la fel ca si in celelalte unitati de invatamant din tara, frecventa la cursuri a elevilor seralisti este mai slaba. Asa cum este, de altfel, si nivelul lor de pregatire teoretica. Dincolo de acest aspect, este de apreciat, totusi, ca am avut elevi trecuti chiar si de varsta de 40 de ani, dornici de a face liceul”. Intrebat daca va reactiona in vreun fel vizavi de dascalii disciplinelor la care au fost obtinute rezultate slabe, directorul Barbut ne-a declarat: „Profesorii in cauza vor fi chemati, de catre Consiliul de Administratie al liceului, sa dea explicatie in aceasta privinta. Dintre cele 71 de contestatii, cele mai multe (36) au fost la obiectul matematica, insa niciuna nu a fost admisa. Cu toate acestea, nu avem nimic de reprosat Comisiei de examinare (prezidata de un prof. univ.dr. de la ASE Bucuresti) care, desi foarte exigenta, a fost obiectiva. Revenind la masuri, acestea se impun cu atat mai mult cu cat, in anul trecut, la matematica, spre exemplu, rezultatele au fost net superioare, fapt ce ne-a permis ca promovabilitatea la BAC sa fie de 87 la suta, adica peste media judeteana. In schimb, in 2008, ne situam sub aceasta medie”.
• Relatia conducere – cadre didactice, in suferinta
La examenul de admitere, computerizata, in clasa a IX-a, in planul de scolarizare 2008-2009 al liceului sunt incluse doua clase cu profil matematica-informatica si o clasa cu profil uman- specializarea filologie. In total, au fost disponibile 84 de locuri care, in final, au fost completate integral, ultima medie de admitere fiind 7,16, iar prima – 9,70. Majoritatea elevilor admisi sunt din Breaza, dar si din Campina, Comarnic, precum si din comunele invecinate.
Din cate am aflat, actuala echipa de conducere a liceului ( Ion Barbut – director si, respectiv, Vasile Focseneanu – director adjunct) se afla in functie de circa o luna si jumatate. Acesta este si motivul pentru care directorul Ion Barbut observa o oarecare inertie in randul cadrelor didactice, atunci cand se simte nevoia demararii unei actiuni. „Sa va dau un singur exemplu. La sfarsitul anului scolar, am cerut dirigintilor anumite situatii care, ulterior, trebuie raportate la inspectorat, cum ar fi numarul de absente pe clase, cate medii au fost obtinute peste 5 s.a. «De ce va trebuie aceste statistici, ca nu sunt relevante?», mi-au replicat unii colegi. Pana la urma, le-am primit, insa dupa repetate insistente, atitudine pe care, sincer, nu o inteleg intrucat toate cele 57 de cadre didactice ale liceului, invatatori si profesori, avem, nu?, acelasi tel: perfectionarea continua a procesului instructiv-educativ!”.
Dumitru CONSTANTIN