Un milion de persoane suspectate de terorism

Aproximativ un milion de nume figureaza pe lista Statelor Unite a persoanelor suspectate de terorism, dupa cum a anuntat Asociatia americana pentru Libertati Civile (ACLU).
«Inspectorul general din Departamentul Justitiei a anuntat ca Centrul pentru Supravegherea Terorismului avea peste 700.000 de nume in baza sa de date in aprilie 2007, pe lista fiind adaugate aproximativ 20.000 de nume lunar», se arata intr-un comunicat al ACLU. «Potrivit acestei tendinte, lista ar trebui sa aiba acum peste un milion de nume», precizeaza organizatia.
Pe aceasta lista figureaza si nume ale persoanelor decedate intre timp, cum ar fi fostul dictator irakian Saddam Hussein.
Numele fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, figura pe lista pana cand Senatul a adoptat o lege de stergere a acestuia.
“Lista de supraveghere reprezinta exact problemele abordarii aplicate de Statele Unite in combaterea terorismului: este nedreapta, imposibil de controlat, gestionata incompetent, o adevarata pierdere de energie si un obstacol pentru miliarde de turisti”, a anuntat Barry Steinhardt, reprezentantul ACLU.

Amenintari la adresa lui Tony Blair

Trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, si-a anulat ieri, in ultimul moment, vizita in Fasia Gaza, din cauza unei amenintari asupra securitatii sale. «Din nefericire, am decis sa anulam vizita, din cauza unor amenintari directe in materie de securitate», a declarat un purtator de cuvant al lui Tony Blair. Acesta a adaugat ca Tony Blair spera sa reprogrameze vizita in Fasia Gaza cat de curand.

Italia, devastata de ploi

Nordul Italiei este devastat de ploi si alunecari de teren. Doi oameni au fost dati disparuti si aproximativ 300 au fost evacuati din calea apelor.
Cei mai multi sinistrati se afla in localitatile de la frontiera cu Elvetia, unde alunecarile de teren si torentele de noroi au ingropat casele. Locuitorii au fost primiti in hotelurile din regiune. Previziunile nu sunt insa optimiste. Ploile vor continua, spun meteorologii.

Manifestatii violente in Belarus

Zeci de protestatari au fost dispersati de politie in capitala Minsk. Opozitia a denuntat retinerea unora dintre membri sai, in urma exploziei unei bombe in timpul unui concert la care a luat parte si presedintele Aleksander Lukasenko.
Una dintre figurile marcante ale opozitiei a acuzat brutalitatea fortelor de ordine. In ceea ce il priveste, presedintele Lukasenko, acuzat de Occident de incalcarea libertatilor fundamentale, s-a declarat increzator ca alegerile parlamentare din septembrie vor demonstra ca Belarusul respecta principiile democratiei.

Inflatie record in Marea Britanie

Rata anualizata a inflatiei in Marea Britanie a ajuns la un nivel record in ultimii 11 ani – 3,8% in luna iunie, ca urmare a cresterii preturilor la alimente si la petrol. In luna mai, inflatia anualizata s-a cifrat la 3,3%.
Rata inflatiei depaseste cu mult tinta de 2% fixata de Guvernul de la Londra pentru 2008. Banca Centrala, care a anuntat, deja, ca inflatia ar putea atinge nivelul de 4% in acest an, este pusa in fata unei probleme destul de delicate: controlul inflatiei versus atenuarea declinului economic.
„Banca Centrala nu poate reduce dobanzile pana cand nu va avea siguranta ca inflatia se reduce”, explica James Knightley, economist la ING.
Camera de Comert Britanica a avertizat, deja, ca o decizie de majorare a dobanzilor ar reprezenta o „greseala grava”.
Alimentele si bauturile non-alcoolice sunt principalii factori care au alimentat inflatia, inregistrand o crestere record de 9.5% fata de luna similara a anului precedent.
In comparatie cu mai 2008, preturile la alimente si la bauturi non-alcoolice au crescut cu 2,1%. La acestea se adauga preturile record atinse de petrol la nivel mondial.
Singura raza de soare pentru consumatori este reducerea pretului la pantofi si la haine.