Probleme in sanul Bisericii Ortodoxe Ruse

* Un episcopul rus l-a afurisit pe Patriarhul Aleksei al II-lea
Episcopul de Ciukotka si Anadyr, Diomed, l-a afurisit pe Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea si a propus judecarea lui si a altor prim-statatori ai Bisericii Ortodoxe Ruse, inclusiv pe seful departamentului pentru relatii externe, mitropolitul Smolenskului si Kaliningradului, Kiril. Patriarhia rusa se arata „socata” de cele intamplate si nu exclude varianta ca scrisoarea ajunsa in presa sa fie un simplu fals. Diomed, sustinator declarat al monarhiei, a fost exclus din Biserica Ortodoxa Rusa.
Expertii spun ca gestul fara precedent nu va influenta situatia din interiorul bisericii. Printre altele, episcopul Diomid acuza Biserica de complicitate cu „politica antipopulara a puterii in exercitiu” si ca se subordoneaza acestei administratii.
„Oare nu antipopulara este acea politica (indiferent de rezultatele alegerilor) care, potrivit datelor oficiale, face ca anual in Rusia sa moara 900.000 de oameni, majoritatea dintre ei fiind dati drept emigranti?”, scrie prelatul intrat in dizgratie in scrisoarea aparuta in presa.
In opinia sa, chiar daca Biserica isi exprima permanent ingrijorarea si preocuparea fata de situatia data, este doar un gest pur tehnic, pentru ca nu face nimic concret pentru a impiedica aceasta faradelege.
Desi uluiti de incident, expertii minimalizeaza efectul lui asupra unitatii Bisericii Ortodoxe Ruse. „Diomed nu are multi adepti, pentru ca revolta sa devina rascoala sau revolutie, cu urmari nedorite. Nimeni nu va indrazni sa participe si, cu atat mai mult, sa initieze actiuni concrete impotriva Patriarhului”, crede directorul Institutului pentru studierea religiei in tarile CSI si in regiunea Baltica, Nikolai Mitrohin.

Incidente armate in Caucazul de Nord

Trei politisti si un procuror au fost ucisi in doua incidente armate petrecute in regiunea Caucazul de Nord.
Politistii au fost atacati in localitatea Karacevsk, in timp ce se aflau intr-o cafenea, iar procurorul a fost asasinat in capitala cecena Groznai.
BBC precizeaza ca asasinatele sunt ultimele dintr-o campanie violenta desfasurata de grupurile de militanti impotriva oficialilor loiali guvernului rus.

Presedintele bulgar, amenintat cu suspendarea

Liderii opozitiei de dreapta din Bulgaria au demarat discutii legate de suspendarea presedintelui Gheorghi Parvanov.
Opozitia sustine ca seful statului ar trebui indepartat in urma informatiilor dezvaluite de un raport al Oficiului Anti-frauda al Uniunii Europene (OLAF), care sugereaza ca presedintele are legaturi cu infractori. Potrivit raportului, omul de afaceri Lyudmil Stoykov, care a donat bani pentru campania presedintelui, a fost implicat in fraude cu bani ai UE.
Pentru declansarea procedurii de suspendare este nevoie de semnaturile a 60 din cei 240 de parlamentari bulgari. Suspendarea lui Parvanov ar trebui sa fie, apoi, aprobata de doua treimi dintre parlamentarii de la Sofia pentru a fi pusa in aplicare. Reprezentantii opozitiei au parasit, joi, sedinta Consiliului de Securitate Nationala, dupa ce presedintele a refuzat sa discute informatiile din raportul OLAF.