In aceasta saptamana, joi, in comuna Dumbravasti se va organiza o expeditie pentru cautarea comorii lui Dromichete. Initiator este chiar Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova. Pasionat de istorie, sefului administratiei judetene i-a venit aceasta idee dupa ce, asa cum a recunoscut, aflat in comuna Dumbravesti, in campania electorala pentru alegerile locale, a cunoscut o nepoata a celui care a descoperit celebrul coif de aur de la Cotofenesti. „Daca un taran roman a dat cu plugul, pe un deal si a gasit un coif de aur, atunci, acolo ar trebui sa mai fie o sabie, o armura etc. – ne-a declarat Mircea Cosma. Cel mai greu a fost sa reconstituim locul unde s-a gasit coiful. Gasindu-l, am facut rost de un radar pentru detectarea metalelor, am obtinut si aprobarile necesare de la politie si, joi dupa amiaza, pornim in expeditie, cu 20 de ATV-uri.” Presedintele Consiliului Judetean Prahova este convins ca unul dintre dealurile din Dumbravesti este Cetatea Helis, a lui Dromichete: „Asa cum s-a scris intr-o celebra cronica, lui Lisimah i-a aparut in fata un deal asezat spre soare, iar in varful lui se afla cetatea cea mare – Helis. Din sapaturile care s-au facut la Dumbravesti, s-a descoperit castrul roman si patru forturi, ca atare, speram sa gasim macar manerul sabiei de aur al lui Dromichete. Pentru ca, daca a avut coif de aur, precis a avut si sabie.”
Dromichete a fost conducatorul getilor din nordul Dunarii (actualul teritoriu al Romaniei), in jurul anului 300 i.C. Cronicarii antici au consemnat victoria getilor condusi de el impotriva lui Lisimah – regele Traciei, fost general al lui Alexandru Macedon. Remarcabil la Dromichete a fost diplomatia lui. Dupa ce l-a capturat pe Lisimah, a organizat un festin pentru el si generalii lui, acestia fiind tratati cu cea mai buna mancare servita in vase de aur, in timp ce getii au mancat din vase de lemn. Lisimah a fost eliberat oferindu-i-se daruri generoase.
In anul 1928, la marginea satului Cotofenesti, in timp ce se ara pe un camp, a fost descoperit un coif din aur. Este datat in jurul anilor 400 i.e.n. Foarte probabil, obiectul a apartinut uni rege geto-dacic, capetenie a unei structuri politice autohtone din zona.
N.DUMITRESCU