* Daca nu mai aveti rabdare pana cand bebelusul dumneavoastra va spune mama sau tata, puteti sa il invatati sa va comunice prin semne dorintele. Un program american bazat pe limbajul semnelor, ii instruieste pe parintii din Romania cum sa comunice cu copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 2 ani.
Programul poarta denumirea Signing si provine de la englezescul sign (semn). Cand cei mici abia ganguresc si nu stiu sa se exprime, specialistii au grija sa se foloseasca de semne pentru a face mai usoara comunicare intre parinti si copii.
“Realizeaza dezvoltarea cognitiva a copilului, sa dezvolte cat mai multe conexiuni verbale, va facilita vorbirea (…) Un copil, de foame va strange pumnul, iar mama stie ca e vorba de lapte” sustin medicii.
Un curs dureaza 10 saptamani, adica 10 sedinte. Fiecare costa 50 de lei. Programul a fost preluat la noi in tara de la Asociatia Deficientelor de Auz din America.
* Pacientii care sufera de cancer prezinta de trei ori mai multe riscuri de a se sinucide fata de restul populatiei, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici si publicat in Journal of Clinical Oncology.
Studiul a fost realizat pe aproximativ 3.000 de pacienti de la Centrul Oncologic din Edinburgh, Marea Britanie.
La intrebarea “In ultimele doua saptamani v-ati gandit ca ar fi mai bine sa muriti sau sa va raniti intr-un anume fel?”, circa 8% dintre acestia au declarat ca au luat in calcul aceasta posibilitate. Potrivit sursei citate, rezultatele sunt similare cu cele ale unui studiu realizat in Australia, care a scos la iveala faptul ca circa 2,6% dintre participanti, bolnavi de cancer, se gandeau la sinucidere.
Expertii sunt de parere ca este necesar ca pacientii sa primeasca o mai buna ingrijire medicala, in special in ceea ce priveste calmarea durerilor, dar si consiliere psihologica. “Stim ca depresiile sunt foarte frecvente in cazul pacientilor bolnavi de cancer, dar acestea sunt frecvent trecute cu vederea. Durerea reprezinta o alta mare problema”, a declarat coordonatorul studiului, medicul Jane Walker. Aceasta recomanda tratarea depresiilor in paralel cu a cancerului, lucru care ar putea imbunatati calitatea vietii pacientului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIn sedinta extraordinara,
Articolul următorConsens