Inceput de weekend in Breaza. Pe strazile orasului, printre mormanele de pamant facute de lucrarile la noua conducta de apa, oamenii se grabeau infrigurati catre case. Langa sediul impozant al primariei – care face nota discordanta cu atmosfera dezolanta a orasului – Casa de Cultura “Ion Manolescu” inca nu si-a tras obloanele. Am intrat, incercand sa aflu cum isi petrec brezenii timpul liber in acest sfarsit de toamna”. In aceasta perioada nu avem organizate activitati culturale.Am avut programate spectacole, dar, din lipsa de interes, le-am suspendat. E greu sa-i scoti din case pe brezeni. Nici chiar de Sfanta Paraschieva, ziua orasului, prezenta n-a fost cea scontata. La concertul formatiilor Colibri si Iris, au venit putini oameni” ne spune dl. Eduard Davidescu, referent la Casa de Cultura. Lipsa de interes din partea oficialilor a dus si la incetarea aparitiei ziarului local „Jurnalul de Breaza”, care aducea putina culoare vietii culturale a orasului, intrate in apatie.
In spatele zidurilor groase ale Casei de Cultura e totusi o activitate febrila. Zi de zi, micutii brezeni isi lasa ghiozdanele si vin dupa orele de scoala la antrenamentele si cursurile organizate aici. Cu pasiune si ambitia de a fi cei mai buni, copiii cercului de dans sportiv “Alladance”, ai formatiei de muzicute „Ritmic”, si ai ansamblului folcloric”CalaBreaza” organizeaza spectacole, participa la festivaluri si competitii, pentru ca orasul lor sa fie cunoscut in toate colturile tarii si in strainatate. Alaturi de ei, si ceilalti copii din oras pregatesc serbarile pentru Mos Craciun din perioada sarbatorilor de iarna.
Un lucru mai putin cunoscut e faptul ca la Casa de Cultura din Breaza se realizeaza frumoasele costume populare pentru micutii iubitori de folclor din intreg judetul. La razboiul de tesut vechi, reconditionat prin grija celor care lucreaza aici, se tes fotele fetitelor, iar iile sunt cusute de femeile din oras, pricepute in mestesugul camasilor de borangic traditionale.
Cei mai activi cetateni ai Brezei, copiii sunt si cei mai fideli abonati ai bibliotecii municipale. Dintre cei 700 de cititori inregistrati, 40% sunt elevi ai scolilor din oras, care vin si imprumuta carti sau isi fac referatele chiar acolo, la masa mare din camera cu mirosul placut de carti a bibliotecii. Aproape 20% dintre cititori sunt studentii din oras, care vin sa invete acasa in sesiune, si care gasesc aici material pentru studiu. Dintre cititorii adulti, doar pensionarii mai trec pragul bibliotecii, doamnele preferand beletristica, iar domnii – literatura istorica si cartile de memorialistica. Bibliotecara spera ca odata cu introducerea internetului la biblioteca, numarul celor tineri si mai putini tineri, care utilizeaza fondul de carte de aici, sa creasca.
Apatia brezenilor fata de preocuparile culturale,dupa spusele angajatilor Casei de Cultura, este pusa pe seama grijilor de zi cu zi tot mai mari ale localnicilor, dar si a lipsei unui element catalizator la nivel de comunitate. Din fericire, chiar daca mai putin vizibil, viata culturala a orasului pulseaza prin micutii sai cetateni, copiii. Ceea ce inseamna ca inca nu este totul pierdut !
Liliana MARICA