Criza lasa podul peste Prahova fara constructor

Joi, 11 decembrie 2008, orele pranzului. Pe santierul podului peste raul Prahova, de pe raza orasului Comarnic, n-am intalnit nici picior de constructor, cu toate ca timpul era favorabil continuarii lucrarilor la acest important obiectiv de investitii. Crezand ca angajatii firmei – este vorba despre Domus Prest SRL Bucuresti – sunt in pauza de pranz am revenit pe santier peste aproximativ doua ceasuri. Aceeasi liniste de mormant (foto 1). La fel si la baracile-dormitor ale constructorilor, situate in apropiere (foto 2). Pentru a dezlega misterul, l-am contactat, telefonic, pe directorul firmei – Bogdan Ilie – care ne-a precizat: „Din cauza temperaturilor scazute, cu care am inceput sa ne confruntam de la o vreme, am fost nevoiti sa intrerupem, uneori, procesul de turnare a betoanelor. Caci legea interzice acest lucru atunci cand afara temperaturile scad sub minus 5 grade Celsius. La acest impediment s-a mai adaugat unul, si mai grav: criza financiara globala. Aceasta ne-a afectat activitatea in procent de aproape 50 la suta. Drept urmare, am decis sa intrerupem, pana dupa Anul Nou, lucrul pe acest santier, mai cu seama ca o serie de lucrari executate n-au fost, nici acum, decontate de catre beneficiar – Primaria Comarnic”.
Discutand cu directorul economic al Primariei, Dorina Scumpu, aceasta ne-a precizat ca, exact cu o zi inainte (respectiv pe 10 decembrie 2008), au fost semnate spre decontare la plata situatii de lucrari in valoare de aproximativ 1,7 miliarde de lei vechi. Interlocutoarea noastra a tinut sa adauge: „De la demararea acestei investitii si pana acum, s-au alocat de la bugetul local 429 de miliarde de lei vechi, iar pana la darea in folosinta a podului va mai fi nevoie de inca 201 miliarde de lei vechi”.
Asa cum am mai scris, initial, constructorul care a inceput lucrarile la acest pod a fost SC TI Microunde SRL Buzau. Nemultumit, insa, de modul in care isi facea treaba – motiv pentru care lucrarile erau mult ramase in urma fata de graficul intocmit de comun acord – primarul Dorian Botoaca a decis, cu mai multe luni in urma, sa rezilieze contractul cu firma buzoiana si sa o inlocuiasca cu Domus Prest SRL Bucuresti. Potrivit directorului acesteia din urma, Bogdan Ilie, in momentul de fata podul este gata, ca stadiu fizic vorbind, in proportie de 85 la suta. „Cu alte cuvinte, cel mai tarziu la sfarsitul lunii martie, anul viitor, comarnicenii isi pot vedea visul implinit: acela de a circula, inclusiv cu masinile, pe acest pod”, a conchis interlocutorul nostru.
D. CONSTANTIN