Papa acuza tarile bogatede santaj
Papa Benedict al XVI-lea acuza statele bogate ca exercita un “santaj” asupra tarilor sarace, conditionand ajutorul economic de adoptarea unor “politici contrare vietii”, in mesajul anual pentru pace al liderului Bisericii Catolice.
Papa cere tarilor bogate sa infrunte mondializarea printr-o solidaritate mai mare intre saraci si bogati.
Benedict al XVI-lea a denuntat ferm explicatiile care leaga saracia de cauze demografice si a acuzat ca toate “campaniile privind reducerea natalitatii, derulate la nivel international”, nu respecta demnitatea femeii.
Papa a condamnat, de asemenea, raspandirea avortului, pe care il considera drept o “eliminare a milioane de copii ne-nascuti, in numele luptei impotriva saraciei”. “In realitate, este vorba despre disparitia celor mai sarace fiinte umane”. Sanctitata Sa a deplans faptul ca tarile care sunt victime ale pandemiilor, precum SIDA, “trebuie sa se supuna pentru a face fata santajului celor care conditioneaza ajutorul economic de aplicarea politicilor contrare vietii”.
Potrivit sefului Bisericii Catolice, “populatia este o bogatie si nu un factor de saracie”.
El a subliniat ca singura solutie pentru a evita “marginalizarea saracilor” este “ca fiecare om sa se simta personal afectat de nedreptatile care exista in lume si de violarea drepturilor omului de care sunt legate aceste nedreptati”.