„De la New York se da ora exacta
si pentru bursa din Bucuresti”
– Cum apreciati ca a inceput saptamana Bursa de Valori Bucuresti: tot cu stangul?
Chiar din prima zi a saptamanii, volumul tranzactiilor a crescut intre 2,2 si 4 la suta. Aceasta, in principal, datorita faptului ca dupa-amiaza (n.n. – ieri) guvernul SUA urma sa aprobe noi transe de ajutoare financiare pentru companiile aflate in pragul falimentului, din cauza crizei financiare. Iar acest fapt a dus la un impuls de crestere a bursei, deoarece si noi, romanii, reactionam in functie de evolutia bursei americane, indeosebi, dar si a celor din Europa. Daca la ei bursa scade, scade si la noi. Si asta deoarece pe piata de capital din Romania predomina, acum, speculantii. Adica persoanele care vand sau cumpara, in functie de anumite informatii pe care le detin.
– Asadar, e vremea speculantilor, nu?
Da. Si asta de circa trei luni, adica de cand a inceput criza financiara sa-si arate coltii. Intr-un fel, dispunand de lichiditati, ei fac legea – chiar daca reprezinta maximum 3 la suta dintre jucatorii de pe bursa. Ei pot creste valoarea actiunilor unei firme listate la bursa sau, dimpotriva, pot sa o scada, in functie de interese si de informatiile pe care le detin din exterior. Din judetul nostru sunt cotate la bursa circa 15 firme cu capital privat. Unora le merge foarte bine – cum ar fi 24 Ianuarie, Uztel, Uzuc- toate din Ploiesti, sau Neptun Campina, iar altora, dimpotriva – cum ar fi Dorobantul Ploiesti care, potrivit site-ului bursei, intra in lichidare judiciara.
– Conform specialistilor, numai in saptamana precedenta, bursa a pierdut 5 la suta din capitalizare. Cum explicati lucrul acesta?
Foarte simplu. Deja piata de capital a ajuns la fundul sacului. Deci, sunt din ce in ce mai putini vanzatori. Totusi, incet-incet, apar si cumparatorii pe termen mediu, cei care incep sa faca acumulare de capital. La noi, criza financiara este deja catre final, as putea spune. Ca atare, nu prea mai apar vanzatori de actiuni, deoarece profitul pe care l-au obtinut acestia din cumpararea unei actiuni, anul trecut, reprezinta aproximativ dublul dobanzii bancare. Sa luam ca exemplu Societatea de Investitii Financiare (SIF) Muntenia, cu sediul in Ploiesti. Profitul inregistrat pe primele 9 luni din acest an este cu 70 la suta mai mare decat cel obtinut in perioada similara a anului anterior. Altfel spus, cine a cumparat actiuni de la SIF Muntenia se alege cu un profit de 10 la suta pe doar 6 luni, in timp ce la banca dobanda la depozit este de 12 la suta, pe un an de zile.
– Cine sunt, in vremuri de restriste, cumparatorii de actiuni?
Indeosebi clientii autohtoni, pentru ca strainii si-au cam vandut participatiile detinute si au plecat din tara, cu tot cu profitul obtinut. Ma refer la jucatorii institutionali, adica la cei cu bani multi, cum ar fi fondurile din investitii din SUA. Din acest motiv, s-a si prabusit pretul actiunilor – chiar daca tot ei l-au si crescut, in anii anteriori. Daca ne amintim, la SIF Muntenia, de pilda, o actiune era 24.000 lei vechi, acum un an, iar in prezent, a scazut undeva la 7.000 de lei vechi.
– De cand se inregistreaza aceasta tendinta de scadere?
Cu mult mai inainte de inceperea crizei, adica de prin ianuarie-februarie 2008. Atunci, prin martie, cand a iesit Dinu Patriciu la televizor si a spus ca bursa va scadea cu circa 40 la suta , nimeni nu l-a crezut. Toti si-au inchipuit ca acesta incearca sa manipuleze piata, pentru a achizitiona actiuni la preturi ieftine. Uitati ca, in realitate, bursa nu a cazut cu 40 la suta, ci cu 70-80 la suta.
– Pe piata de capital romaneasca, au mai ramas investitori straini cu greutate?
Din cate o reflecta piata, nu prea. Mai sunt doar cei captivi sau cei care au termenul de scadenta a investitiilor mai mare decat perioada de criza, termen care variaza intre 1 – 7 ani. Revenind, pe bursa sunt, acum, 95 la suta jucatori autohtoni, persoane juridice si fizice.
– Intrevedeti schimbari majore pe piata bursiera, in aceasta luna?
Decembrie va fi o perioada de acumulare, dar jucatorii nu isi vor forta norocul prea tare, cred. Depinde de evolutia bursei americane, caci de acolo se da ora exacta, cum s-ar zice, si pentru noi. Toti vor astepta, fireste, sa cumpere la cel mai mic pret. La ora actuala, raportul este de doi vanzatori la un cumparator. Iar cei care cumpara actiuni, in perioada aceasta de criza, vor deveni, peste 2-3 ani, cei mai puternici oameni din Romania, financiar vorbind.
D. CONSTANTIN