Aproximativ 150 de cluburi si asociatii sportive au luat parte la competitiile nationale de atletism din 2008. Chiar daca, printre acestea, exista centre mari care au bugete de pregatire imense fata de unele cluburi de provincie, campionii pot aparea de oriunde din tara, lucru dovedit in anul care tocmai s-a incheiat.
In privinta Clubului Sportiv Scolar Ploiesti, anul 2008 a fost unul exceptional, reprezentantii acestuia obtinand cele mai bune performante din ultimii ani. Cei mai mici atleti ai clubului au inceput fiesta, castigand opt medalii (Daniel Hurmuz – 5, Artur Simion – 3) la Campionatul national sub 13 ani. La categoria copiilor s-a concurat numai la triatlon, adica o proba de viteza, una de sarituri si inca una, la alegere, de aruncari sau alergare. In general, sportivii ploiesteni au ales aruncarea greutatii si alergare pe distanta de 600 m. Totodata, pe locurile 4 – 8 s-au mai clasat ploiestencele Bianca Badea, Andreea Chilan, Adriana Oprea, dar si Andrei Dinu.
Succesul CSS Ploiesti a continuat cu rezultatele realizate de juniorii 3 (14 – 15 ani), acestia obtinand 11 medalii la campionatul national prin Cristian Cotovanu (saritura in lungime, 100 m plat, stafeta), Ionut Dragomirica (probe combinate si stafeta), Marian Grigore, Marius Avram, Daniel Vlaicu (toti trei la stafeta 4×1 tur). Aproape de podiumul de premiere s-au clasat si Raluca Costache (lungime) si Alexandra Iacob (200 m si 300 m).
La categoria juniorilor 2 (16 – 17 ani), chiar daca nu si-au adjudecat nicio medalie, sportivii CSS Ploiesti au impresionat, clasandu-se de sase ori intre locurile 4 – 8. Acestia au fost Ioana Dumitrache (400 m garduri, stafeta), Catalina Sandu (stafeta), Beatrice Andrei (stafeta), Bianca Gusoiu (stafeta), Stefanita Staicu (sulita). De asemenea, Ioana Dumitrache si Bianca Gusoiu au facut parte din stafeta care s-a clasat pe locul patru la Campionatul national de junioare 1.
Un alt lucru extraordinar care s-a intamplat in 2008 in cadrul echipei de atletism a CSS Ploiesti a fost ca fiecare profesor a avut cel putin cate un reprezentant de seama intre atletii medaliati. Astfel, antrenorii Robert Munteanu, Grigore Oprisescu, Constantin Trofim si sotii Andrei, Maria si Florin, coordonati de seful de catedra Gheorghe Dumitrescu, au adus, anul trecut, sectia de atletism a respectivului club prahovean in atentia nationala, sperand ca, in 2009, sa mentina aceeasi determinare si poate, chiar, sa depaseasca rezultatele obtinute in sezonul precedent.
Cei mai valorosi sportivi ai clubului au fost Cristian Cotovanu (foto 1, alaturi de antrenorul Robert Munteanu) si Daniel Hurmuz (foto 2), care au castigat, la categoria lor de varsta, cate trei titluri nationale. Totusi, nici Ionut Dragomirica nu a fost mai prejos, insa a ratat titlul national la octatlon din cauza unei ratari la aruncarea discului, cu toate ca a castigat sase din opt probe.
La capitolul surprize placute pentru CSS Ploiesti o putem trece pe Adriana Oprea, care a avut evolutii foarte bune la concursurile din toamna, dar si copiii Radu Ghanaat, Alin Dima, Tiberiu Tudor si George Drumas, sportivi de perspectiva, selectionati in toamna.
In privinta sezonul excelent avut de sportivii sai, profesorul Gheorghe Dumitrescu, seful de catedra al gruparii, ne-a marturisit: „Am inregistrat cele mai bune performante din ultimii ani, iar o satisfactie deosebita a reprezentat-o faptul ca am avut sportivi cu rezultate remarcabile de la fiecare profesor in parte. Iar acest lucru este extraordinar, deoarece, in ultima perioada, a trebuit sa muncim mult mai mult pentru ca aria de selectie a sportivilor s-a redus drastic.
De aceea vreau sa multumesc, pentru sprijinul acordat, profesorilor de la scolile 8, 14, 10, 17, Sf. Vineri, Nicolae Simache, IA Basarabescu, Sf. Andrei, Virgil Madgearu, Liceul Al. I. Cuza si colegiile Mihai Viteazul si I.L. Caragiale, care ne-au ajutat enorm cu selectia sportivilor, care, acum, au ajuns in atentia nationala. Mai trebuie sa mentionez ca fara suportul conducerii clubului, directorii Viorel Vasiliu si George Iorgulescu (adjunct)”.
Noul sezon va incepe la jumatate lunii, cand este programat concursul de zona al copiilor 1.
Petre APOSTOL