u interviu cu primarul Adrian Purcaru
Asa cum am mai scris si in alte editii ale ziarului nostru, anul trecut Romania a fost desemnata drept gazda a Festivalului Olimpic pentru Tineret – editia de iarna 2013. Locul de desfasurare a acestei manifestari a fost ales, firesc, in zona montana, mai exact pe Valea Prahovei, in fiecare statiune in parte urmand sa se organizeze anumite competitii. Cum anume trebuie sa se pregateasca Azuga pentru acest eveniment de mare amploare am aflat de la primarul orasului, Adrian Purcaru.
– Domnule primar, ce investitii trebuie realizate la Azuga astfel incat orasul sa fie pregatit pentru organizarea Festivalului olimpic din iarna anului 2013?
– In primul rand, se impune modernizarea partiei Sorica. Este vorba despre lucrari de nivelare, pentru ca sunt zone unde s-a lasat, plus ca au mai fost si infiltratii de apa. Si tot la partie este nevoie atat de modernizarea instalatiei de nocturna – cu becuri mult mai puternice, cat si de extinderea instalatiei de producere a zapezii artificiale pe tot domeniul schiabil. In privinta sumelor de investit, se estimeaza ca este vorba despre aproximativ 3 milioane de euro, bani pe care, in principiu, va trebui sa-i asiguram vrand-nevrand.
– Aveti in bugetul local acesti bani ?
– Ca sa aloci 3 milioane de euro de la bugetul local este imposibil !Tragem, insa, nadejdea ca sa fim sprijiniti cu fonduri si de la Guvern. Este adevarat ca, pana la organizarea acestei manifestari mai sunt patru ani. Important este ca proiectul privind una dintre cele mai importante investitii este finalizat. Ma refer la extinderea instalatiilor pentru producerea zapezii artificiale, proiect pe care incercam sa-l abordam pe etape.
– Concret, ce investitii necesare organizarii acestei manifestari se vor vedea inca din 2009?
– Cu bani de la bugetul local, anul acesta va incepe nivelarea partiei Sorica, pentru a fi adusa la cotele standard, in vederea realizarii acestor lucrari urmand sa fie alocat peste 1 miliard de lei vechi.
– Care va fi, insa, cea mai costisitoare investitie impusa de organizarea unui festival de un asemenea nivel si cu ce bani se va pune in practica?
– Cea mai importanta, dar si mai costisitoare investitie este instalatia pentru producerea zapezii artificiale, evaluata la peste 2,5 milioane de euro.Este vorba despre un sistem automat care permite inzapezirea intregului domeniu de schi – 7 km, in termen de trei zile de la pornirea instalatiei, evident avand si temperaturile optime. Oricum, sistemul porneste automat in momentul in care sunt detectate temperaturile optime, plus ca nu mai presupune deplasarea fortei umane pe partie la orice ora pentru a se muta tunurile. Acestea se vor muta singure, in baza unui sistem electronic. Cam aceasta ar fi marea provocare in privinta organizarii acestei manifestari, avand in vedere ca la Azuga se vor organiza doar probele de slalom urias. Cat priveste cazarea, aceasta va fi asigurata doar pentru turisti, respectiv pentru spectatorii veniti special la acest eveniment, in acest moment Azuga stand cat de cat bine la acest capitol.
– Dincolo de investitiile pe care le-ati nominalizat deja, ce alte proiecte mai sunt luate in calcul?
– Sosirea unor asemenea oaspeti din intreaga Europa nu poate sa ne lase indiferenti, mai ales in privinta felului in care arata orasul. Este necesar sa schimbam un pic fata statiunii si, in primul rand, accesul la partii, sa reabilitam si sa modernizam soseaua principala, trotuarele. Oricum, in planul de dezvoltare a orasului pentru urmatorii ani sunt cuprinse o serie de proiecte care pot fi cuplate cu acest eveniment si as enumera reabilitarea strazilor principale si a Parcului „Ecaterina Teodoroiu”.
N. DUMITRESCU