Numarul avocatilor a crescut cu 70%, iar deficitul de magistrati este de 900 !

Criza de judecatori si procurori a atins cote alarmante si, la o adica, ar putea fi introdus codul galben – portocaliu pentru situatia din sistemul judiciar romanesc. Astfel, conform ultimelor statistici, peste 900 de posturi sunt vacante in sistem (350 la procurori si 550 la judecatori). Desigur, in acest context, nici Tribunalul Prahova nu se simte prea bine: „Cu o astfel de situatie nu ne-am mai confruntat pana acum. Din 40 de locuri pentru magistrati, cat prevede schema, numai 32 sunt ocupate”, clameaza, de vreo sase luni incoace, conducerea institutiei. Nici mai sus, la nivelul Curtii de Apel Ploiesti, lucrurile nu stau tocmai pe roze, aici resimtindu-se si lipsa personalului auxiliar. Nu in ultimul rand, instantele de rang inferior – judecatoriile si, mai ales, parchetele care isi au sediul in orasele – municipiu stau, de asemenea, prost la capitolul personal.
Fireste, privirile presedintilor de instante sunt indreptate spre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), doar-doar s-o milostivi ca, in afara clasicului anunt facut de doua ori intr-un an – „CSM, prin intermediul INM, scoate la concurs un numar de 70 de posturi vacante pentru judecatori si 60 pentru procurori” – sa fie facuta si o a treia strigare de genul celei citate, pentru scaderea gradului de incarcare a magistratilor cu dosare, cresterea operativitatii in solutionarea cauzelor, ori diminuarea cauzelor mai vechi de sase luni sau un an, aflate pe stoc. Numai ca, recent, CSM a anuntat ca, deocamdata, nu se hazardeaza in a mai organiza concursuri, data fiind criza financiara.
De cealalta parte a baricadei, lucrurile stau, insa, taman invers. Astfel, in urma unei statistici intocmite de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, reiese ca, in rastimp de patru ani, numarul avocatilor a crescut cu… 70 la suta ! La Baroul Prahova, s-a constatat un spor de 143 de aparatori in intervalul amintit (de la 428, cati erau in 2004, la 571 – final de decembrie 2008), dar asta nu inseamna o ofensiva de-a avocatilor, care sa fi determinat judecatorii sa elibereze vreun arestat preventiv, ori sa intrerupa pedeapsa vreunui detinut, iar procurorii sa nu fi putut ataca o sentinta de intrerupere a pedepsei la Penitenciarul Ploiesti pe motiv ca sunt prea putini si instrumenteaza cazurile de furturi la conductele petroliere. Sigur, la nivel de supozitie si …necoincidenta, altfel ar sta lucrurile la Craiova (vezi cazul Gorbunov) cata vreme, de patru ani, la Baroul Dolj, numarul celor care se opun judecatorilor si procurorilor aproape ca s-a dublat (800 in 2008, fata de 450 cu patru ani in urma) !
Ce echilibreaza, oarecum, balanta justitiei ? Faptul ca unii – putini, cei-i drept – sunt straini fie de meserie (la magistrati facem referire), fie de tara (la avocati facem trimitere, 66 de straini pledand la Bucuresti si unul la Timis).
Asadar, la inceputul lui 2009, in sistemul UNBR activau 24.000 de avocati, iar in cel judiciar exista un deficit de 900 de magistrati. Si, cum in astfel de imprejurari nu se poate vorbi despre principiul vaselor comunicante, concluzia (scrisa), in ceea ce priveste starea justitiei, nu este prea greu de tras: cod galben spre portocaliu…
Fl. TANASESCU