Dupa zece ani in care s-a luptat sa convinga autoritatile prahovene sa organizeze Festivalul International de Caricatura “Mari Personalitati Romanesti”, artistul ploiestean Nicolae Ionita s-a resemnat. El poarta in suflet mahnirea ca evenimentele ce promoveaza caricatura si marile nume din acest domeniu nu si-au gasit locul tocmai in urbea lui Nenea Iancu, maestrul umorului romanesc.
In Romania exista 50 de caricaturisti profesionisti. La Ploiesti s-au remarcat patru artisti: Nicolae Ionita, Iulian Pena – Pai, Mihai Ignat si Ghinea Gheorghita, alias Uriasul. Ultimul a parasit, anul trecut, aceasta lume, lasand mai saraca viata culturala romaneasca. Este vorba despre oameni al caror talent a fost recunoscut la nivel international, dar sunt insuficient promovati la ei acasa. Dar ce-i nou in Romania? Ei s-au reunit, in 2000, in asociatia “Gaz Grup”, insa colaboreaza si cu Cartoons Rights Network (o organizatie internationala a caricaturistilor). De altfel, seful departamentului din Europa de Est al acestei organizatii este tocmai Nicolae Ionita (in foto).
* Cine da banul, cine vine cu ideile?
“In 2002, am primit finantare de 40.000 de dolari de la Cartoons Rights Network, pentru a face, din Ploiesti, capitala umorului est-european. Ne-am facut sediu, am cumparat computere, imprimante, am organizat seminarii, simpozioane, expozitii. Proiectul trebuia sustinut, in continuare, de primarie, Ministerul Culturii si alte autoritati. Nu am mai primit bani”, ne-a precizat Nicolae Ionita. Acesta, dupa cum v-ati dat seama, arunca pisica in ograda administratiei locale si judetene. Insa lucrurile nu sunt deloc simple, mai ales ca biata cultura este copilul de suflet al tuturor guvernelor care s-au perindat dupa 1990. Pentru ca, spre deosebire de alte domenii, nu genereaza venituri. Ionita se lupta de ani de zile sa expuna, la Ploiesti, o colectie impresionanta cu 3.000 de desene semnate de graficieni din toata lumea si sa organizeze un festival de caricatura international. Ultimele demersuri catre autoritati, in acest sens, le-a facut anul trecut. “Mi-ar trebui un birou, o masa, un computer, o imprimanta, un salariu – pentru mine si astfel m-as putea ocupa de Festivalul International <> de la Ploiesti si de expozitiile din restul anului. Un festival care sa tina o saptamana ar costa cel putin 10.000 de euro. Am vorbit in noiembrie, anul trecut, cu doamna Mioara Gheorghe de la departamentul de Cultura al Primariei Ploiesti, care mi-a spus sa pun pe hartie tot ceea ce ar insemna un festival si ca ma va anunta cand va avea un raspuns pentru mine”, ne-a mai declarat interlocutorul nostru.
* O colectie de un milion de euro
In 2002 si 2003, la Ploiesti, au fost organizate primele editii ale Festivalului International “Mari Personalitati Romanesti”. Ulterior, evenimentul s-a mutat pe internet si acolo a ramas. Ultima editie in spatiul virtual a avut loc in 2008. Lucrarile originale se afla in posesia lui Nicolae Ionita. “Sunt desenate 220 de personalitati din tara, de autori din 127 de tari, printre care mari nume ale graficii mondiale. Colectia este evaluata la un milion de euro, de catre Institutul de Istorie al Academiei Romane”, ne-a precizat caricaturistul. Artistul isi doreste ca an de an, la Ploiesti, sa fie expuse noi desene, iar colectia “ce zace prin sertare” sa fie valorificata cu prilejul unor evenimente. Mai ales ca “ sa organizezi un festival international de caricatura, care sa promoveze personalitatile prahovene, e obligatia morala a conducerii orasului si a judetului”, considera el. Nicolae Ionita este dezamagit de reactia autoritatilor si se considera chiar “sabotat“ de acestea. Acum este resemnat. “Am renuntat la lupta cu autoritatile, am obosit, am imbatranit” , ne-a marturisit artistul. Am solicitat si un punct de vedere al Primariei Ploiesti. Iliescu Liliana, consilier pe probleme de cultura, ne-a precizat ca municipalitatea a programat, in 2009, Festivalul de Caricatura “I.L. Caragiale”, intre 9 si 10 iunie, ce cuprinde expozitii, simpozioane si alte evenimente, insa nu a fost alocat pana acum un buget pentru eveniment. “Noi am dorit sa colaboram cu dumnealui si la sfarsitul lunii ianuarie, cand a fost aniversat Caragiale, dar ne-a transmis ca nu se poate implica, fiind ocupat cu alte proiecte”, ne-a precizat aceasta. Cat priveste motivele pentru care in anii trecuti nu s-a organizat un festival de caricatura, reprezentantul municipalitatii ne-a spus : “Regret ca nu s-a tinut evenimentul. Cred ca ar fi fost nevoie de fonduri destul de consistente. Decizia nu e a noastra, a celor de la departamentul Cultura, Culte, ci a conducerii Primariei”.
Ana-Maria MAXIM