Nu sunt putine persoanele care au avut, macar o data, nevoie de asistenta stomatologica de urgenta, dar nu au stiut unde si la cine sa apeleze. Urgentele dentare – cum ar fi durerile de masele insuportabile, abcesele sau inflamatiile – apar, pe neasteptate si, ca un facut, tocmai cand programul de functionare la cabinetele stomatologice s-a incheiat: in miez de noapte sau in weekend, cand acestea nu sunt deschise.
In aceste conditii, trebuie stiut ca, la nivel de judet, exista doar un singur cabinet ce poate asigura servicii gratuite de urgente stomatologice, non-stop. Acest cabinet functioneaza, de un an, in cadrul Sectiei Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, pe strada Buna – Vestire, nr. 1-3. Dupa cum am aflat de la Cristina Podea, director executiv adjunct medical in cadrul Directiei de Sanatate Prahova: „Cabinetul este dotat cu aparatura necesara, are o camera de consultatii, sala de asteptare si o camera de garda pentru medici. Asistenta stomatologica este asigurata, zilnic, prin rotatie, de catre doi medici si doua asistente medicale, intre orele 8.00 si 20.00, iar pe timpul noptii asistenta medicala este asigurata de catre medicii de garda”.
Dupa cum am putut observa si noi, mergand la sediul cabinetului, acesta nu este dotat cu aparatura de ultima generatie, dar detine echipamentele si materialele necesare pentru tratarea pacientilor, chiar daca, dupa cum ne-a declarat unul dintre medicii stomatologi, dr. Catalin Rizea: ” De la declansarea crizei au fost reduceri de buget si ne descurcam cum putem cu materialele pe care le avem.” La acest cabinet vin persoane din toate localitatile prahovene . „In general, aici se adreseaza persoanele care nu-si permit tarifele pentru un tratament efectuat in cadrul altor cabinete stomatologice. In aceasta perioada au venit foarte multi pacienti cu inflamatii ale gingiei si ale osului sustinator, cu abcese, dar au existat si foarte multe cazuri cand pacientii aveau hemoragii post extractionale. In timpul noptii, in medie se prezinta aproximativ 20 de persoane, iar in turele de zi avem in jur de 15 pacienti, zilnic”, ne-a mai precizat dr. Rizea. Medicii stomatologi mai spun ca intr‑un weekend sunt inregistrate peste 50 de urgente stomatologice iar cei care prezinta traumatisme maxilo-faciale si care au nevoie de interventie chirurgicala sunt trimisi la Spitalul Boldescu, la Sectia de Chirurgie Maxilo-Faciala.
Din cauza faptului ca la acest cabinet adresabilitatea este din tot judetul, se intampla ca pacientii sa stea la rand pentru a fi consultati. O persoana care se adreseaza la cabinet din cauza unei masele care avea infectie, ne-a spus ca a aflat de existenta acestui cabinet de la o cunostinta care a venit, la randu-i, la urgente stomatologice pentru ca nu mai suporta durerile de dinti. Urgentele dentare nocturne sau de weekend precum parodontitele, nevralgiile dentare, stomatitele si alveolitele acute, ce necesita tratament antiinflamator, incizie sau drenaj, pot fi tratate in regim de urgenta si gratuit. Cei care au nevoie de aceste tratamente se pot prezenta la cabinet doar cu un act de identitate, nefiind necesar sa aiba calitatea de asigurati medical.
Hermina POSTA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMONDOSPORT
Articolul următorCALENDARUL ZILEI